L'anàlisi d'Antoni Bassas: "Que no se’ls acudeixi fer-nos repetir les eleccions"

Demanem als partits polítics que allunyin de nosaltres la condemna que seria repetir les eleccions. Amb pandèmia no, sisplau

2 min

I així, amb més pena que glòria, avui arribem al final de la campanya electoral. Amb més pena que glòria perquè la data no era aquesta, era al maig –va estar penjant d’una decisió judicial i els tribunals van decidir que es fessin demà passat–; perquè milers i milers de persones han presentat al·legacions per no formar part d’una mesa electoral, fins al punt que fa uns dies el Govern va donar a entendre que com que molta gent hauria de votar dimarts no donaria el resultat de les eleccions diumenge. 

La pandèmia ha impactat de ple en la campanya: mai hi havia hagut tant de vot per correu, i si a les últimes eleccions, les del 21 de desembre del 2017, el record del recent octubre va inflamar les urnes (fins a donar una insòlita victòria a Ciutadans i un altre govern independentista), ara els fets d’aquell octubre són la posició de partida del vot de molts electors però sense inflamació, amb preocupació perquè tenim l'economia i, de retruc la societat, en mínims. I perquè, en el camp independentista, el comportament dels dos grans partits ha sigut tan divisiu que ha fet perdre la il·lusió de votar a molta gent, que ho farà perquè l’Estat no pugui dir que l’independentisme ha perdut, però no perquè voti amb entusiasme. Per això en el camp independentista hi ha avui molt vot indecís.

Encara no hem votat però ja es perfila a l’horitzó que formar govern no serà fàcil. Que diumenge a la nit sabrem qui ha guanyat però no com podrà governar. Sobretot des que ahir Esquerra va firmar que no pactarà la formació del govern amb el PSC. Això obliga (anava a dir "condemna”) Esquerra i Junts a governar plegats. Però anant bé per a ells, la suma de tots dos es quedarà a uns pocs escons de la majoria absoluta. ¿Hauran de pactar? ¿Amb la CUP? ¿Amb el PDECat si entra al Parlament? I si guanya Illa? Amb qui pactarà? Amb els comuns, sí, però amb això no en tindrà prou. ¿És possible que per evitar un govern independentista Illa i els comuns es vegin afavorits per una abstenció de PP, Ciutadans i Vox?

Les responsabilitats d'aquesta situació són compartides. Què pensen a Esquerra i Junts quan veuen el desencís que han causat entre tants dels seus votants? ¿I Salvador Illa, el PSC i el PSOE, que tant és, creuen que poden fer una campanya de “girar full” havent-t’hi presos, exiliats i processats? ¿I més de dos milions de votants independentistes?

Diumenge a la nit, i dilluns al matí (perquè la vida sempre és més inapel·lable quan t’acabes de llevar), demanem als partits polítics que allunyin de nosaltres la condemna que seria repetir les eleccions. Amb pandèmia no, sisplau. Avui fa un any el MWC anunciava la cancel·lació del congrés. A Catalunya han mort més de 20.000 persones pel virus, tenim mig milió d’aturats, les botigues tancades,  els avis i àvies confinats a les residències i els universitaris fent classe en pijama. Ni ho pensin per un moment que repetir eleccions seria una solució. 

Moltes gràcies a tots els que diumenge seran a les meses electorals. Que tinguem un bon diumenge.

stats