L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El que diu Sánchez d'Israel a Gaza s'assembla al que diuen els Estats Units'

El que va dir Sánchez sobre la falta de respecte d’Israel al dret humanitari no només ho pensa gairebé tothom, sinó que alguns, com el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, diuen coses semblants

2 min
L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El que diu Sánchez d'Israel a Gaza s'asembla al que diuen els Estats Units'

Espanya i Israel estan a punt de trencar les relacions diplomàtiques després que Jerusalem hagi retirat la seva ambaixadora a Espanya. El motiu és l’enuig del govern de Netanyahu perquè ahir Sánchez hi va tornar. En una entrevista a TVE va dir que dubtava seriosament que Israel estigués complint el dret internacional humanitari en la invasió de Gaza en resposta als atacs terroristes de Hamàs en territori israelià del 7 d’octubre. Plou sobre mullat, perquè Sánchez fa pocs dies va parlar de reconèixer l’estat palestí. 

La reacció indignada del govern de Netanyahu és de manual i, a més a més, està basada en fets reals. Sense anar més lluny, ahir mateix Hamàs va assassinar tres persones que eren en una parada d’autobús a Jerusalem. Ara bé, ara els llegiré el que va dir ahir un altre diplomàtic internacional, a veure si hi troben diferències amb el comentari de Sánchez: “Estem compromesos a donar suport al dret d'autodefensa d'Israel, però intensifiquem les crides perquè Israel compleixi el dret internacional i protegeixi els civils si inicia operacions militars importants al sud de Gaza”. És el mateix diplomàtic que ahir sortint d’una reunió amb Netanyahu va explicar que li havia dit al primer ministre israelià que si Israel començava una ofensiva al sud de Gaza no es podia “repetir la pèrdua massiva de morts” que s’ha viscut al nord.

¿Saben qui ho va demanar, això, que Israel compleixi el dret internacional? Doncs Antony Blinken, secretari d’Estat dels Estats Units. ¿Hi veuen gaire diferència amb el que va dir Sánchez? Doncs no, en les paraules no. Esclar, la gran diferència és que l'aliança Israel - Estats Units és indestructible i ningú no dubta que quan parla Blinken parla un amic, i no és el cas del govern d’esquerres espanyol. Però abans que algú es posi les mans al cap perquè Sánchez s’ha excedit, que tingui present que a la Casa Blanca també estan amoïnats perquè Israel està perdent la batalla de l’opinió pública, perquè es calcula que en aquesta guerra ja han mort quinze mil civils, i sense anar més lluny ahir dos nens palestins van ser assassinats a Cisjordània per trets del cantó israelià. 

En el moment que parlen les armes, la doble moral de la comunitat internacional (el que es diu i el que es fa) esdevé obscena. Preguntem-nos si als Estats Units els va importar gaire la mort de civils a l’Iraq o l’Afganistan quan van començar allò que en deien “la guerra contra el terror”. Però si hem de parlar d’aquesta guerra, el que va dir Sánchez sobre la falta de respecte d’Israel al dret humanitari no només ho pensa gairebé tothom, sinó que alguns, com el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, diuen coses semblants.

Bon dia.

stats