L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Esquerra va triar Rull. Qui triarà per a la investidura?'

Aquest matí Salvador Illa li ha dit que no pensa retirar la seva candidatura i que, per descomptat, no pensa votar Puigdemont. I Turull ha dit que endavant, que Illa passi davant, que presenti primer la candidatura, a veure si té els vots

L’elecció de Josep Rull, ahir, com a president del Parlament, no farà president de la Generalitat Carles Puigdemont per Sant Joan però allunya una mica la possibilitat que ho sigui Salvador Illa. Per una senzilla raó: si Esquerra hagués acceptat obtenir la presidència del Parlament amb els vots del PSC (aquesta era l’oferta socialista: fer presidenta de la cambra Laura Vilagrà), el més coherent hauria estat que després els republicans facilitessin la investidura d’Illa amb els socialistes i els comuns. I això no va passar. I no va passar perquè, segons el que ha admès aquest matí Jordi Turull a TV3, va funcionar un dels ponts de diàleg més ferms, sincers i antics entre Esquerra i Junts, que és el telèfon de Jordi Turull i Marta Rovira. 

Van ser ells els que van tancar l’acord per fer president Josep Rull, enmig d’una discreció que va vorejar el secretisme. Sembla que Rull no va saber fins diumenge a la nit que seria el candidat en lloc d’Anna Erra. Rull era un nom més acceptable per a la CUP perquè va anar a la presó. En tot cas, el secretisme s’explica per raons òbvies: junts i Esquerra no volien que els passés com a Trias i Maragall, que tenien un acord per a l’alcaldia de Barcelona i al final l'alcalde va ser Collboni, amb els vots dels comuns i del PP. I aquest serà el procediment fins a l’endemà de Sant Joan, d'aquí 15 dies, quan es votarà la primera investidura, que Rull ha de decidir si és la d'Illa o la de Puigdemont, en funció de qui se li presenti amb els vots. Ahir Rull va adoptar el to més institucional possible: “Avui aquesta constitució, novament, de la quinzena legislatura representa justament això, que l’esperança sempre és més poderosa que la por. Cap diputat no pot ser perseguit per expressar les seves opinions o per exercir lliurement el seu vot. Amb la mà estesa buscant l’acord, sempre que sigui possible, i amb el cor bategant amb la mateixa cadència que batega el cor de la ciutadania de Catalunya. Amb aquesta actitud presidiré aquest Parlament i hi dedicaré tota la meva capacitat i voluntat”.

Aquest matí Salvador Illa li ha dit a Gemma Nierga a TVE que no pensa retirar la seva candidatura i que, per descomptat, no pensa votar Puigdemont. I Turull li ha dit a Ariadna Oltra a TV3 que endavant, que Illa passi davant, que presenti primer la candidatura, a veure si té els vots. A veure què farà Esquerra, perquè Esquerra, igual que ha votat Rull, ha deixat clar que la investidura de president de la Generalitat pertany a una altra negociació.

A veure, si Illa no té els vots i Puigdemont tampoc (hi ha dues jornades de votació, una ara al juny i una altra dos mesos tard, a l’agost), aniríem a repetició electoral a la tardor. Però després de com es va descabdellar la sessió d’ahir, que eren quarts de tres i no se sabia res, ara pot passar qualsevol cosa. I una part gran de la clau la té Esquerra.

Per cert, aquest matí, per fi, el Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat la llei d’amnistia. És curiós que el rei l’hagi firmat així que l'hi han presentat i el que ha provocat el retard hagi estat Pedro Sánchez. A veure com l’apliquen els jutges. No s’admeten apostes, que la juguesca és molt fàcil.

Bon dia.

stats