L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Fins quan el PSC vol fer gruar Esquerra?'

Illa sap que acordar els pressupostos és fer realitat un miracle d’Esquerra: aconseguir aprovar uns comptes amb només 33 diputats.

La setmana ha començat ben d’hora amb la represa de la negociació entre el Govern i el PSC per aprovar els pressupostos, entre la consellera Vilagrà i la portaveu parlamentària socialista Romero.

Com expliquem avui, el Govern confia en tancar un pacte aviat, fins i tot aquesta setmana mateix, però el PSC no té cap pressa. De fet, el PSC va quedar descol·locat després que dijous el president Aragonès cedís inesperadament en la B 40 i és per això que Illa va decidir continuar la reunió avui, quatre dies després. Illa sap que acordar els pressupostos és fer realitat un miracle d’Esquerra: aconseguir aprovar uns comptes amb només 33 diputats. Això és aire per a Esquerra per a tot el 2023. ¿Li convé, això, al PSC? A finals d’any Pedro Sánchez ha de convocar eleccions i el PSC s’ha enfortit, sí, però sembla més fort quan el president del govern espanyol és socialista. Per això forçar la caiguda del govern Aragonès i anar a eleccions anticipades era una bona opció. Al mateix temps, Esquerra no vol esperar gaire més, perquè si després de cedir en la B40 ara ha de pactar l’ampliació del Prat, el desgast és encara més gran. De tota manera, que avui les dues parts s’hagin trobat, amb lloc i hora coneguts, amb les càmeres a la porta de Palau, hauria d’indicar que s’està més a prop de l’acord que del desacord. Amb tot, ningú no sap com acabarà, això, perquè tant Esquerra com el PSC tenen moltes maneres de vendre tant l’acord com el desacord.

Això sí, el Govern té el consol de tenir Esquerra al darrere, unànimement, donant suport a la negociació d'Aragonès. Com és la política!: suport al president que acaba de cedir en la B40 però Esquerra va aprovar una ponència política que considera que tant la B40 com l’ampliació del Prat són projectes “anacrònics”. 

Va ser al mateix congrés que va convertir en estratègia oficial del partit l’Acord de Claredat, que l’única via per la independència sigui el referèndum acordat amb l’Estat. S’especifica que es consideraria que la victòria del "sí" seria clara "si es reunissin alhora un mínim d'un 50% de participació, i d'un 55% de suport al 'sí' a la independència". La premsa espanyola de dreta fa escarafalls, però Esquerra, en aquest gir postprocés ha decidit ser un partit previsible. 

Per cert, mentrestant, el que continua fent un bon paper a les enquestes és Xavier Trias. En la que avui publica El Periódico va al davant (11 regidors), seguit per Collboni (10), Colau (9) i Esquerra (8). En el que diu quan li posen el micròfon va de cara a barraca: “A veure si traiem la Colau d’una vegada”. 

Bon dia.

stats