L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Junts tiba però no trenca'

Junts s’ha fet gruar i al final ha salvat Sánchez. Puigdemont és conscient que l’amnistia és un tren que només passarà una vegada i que no pot posar-la en risc

Després del que va passar ahir en les votacions dels decrets del govern espanyol n’hi ha un que respira tranquil, Pedro Sánchez; un que està força content, Carles Puigdemont; un que s’ha quedat amb un pam de nas, Alberto Núñez Feijóo, i una que ha quedat tocada, que és Yolanda Díaz, i tocada allà on fa més mal perquè el seu decret l'hi van votar en contra els seus exsocis de Podem.

Sánchez ha tornat a caure dret. Ha salvat dos dels tres decrets. Junts l’ha salvat fent allò tan teatral de no votar a favor però permetent que el PSOE tingués més sís que nos a base de no participar a la votació. Si el que volia Junts era marcar-li la ratlla al PSOE fent-lo patir fins al final i que ens quedés clar a la gent que negociar amb Junts és més difícil que amb Esquerra, ho ha aconseguit. 

Una altra cosa és què ha obtingut exactament Junts que hagi acabat facilitant l’aprovació dels decrets i evitant així una sonora derrota parlamentària de Sánchez només començar la legislatura.

Repassem la llista de la collita, que Junts va començar a enviar per WhatsApp ahir al vespre mateix: publicació immediata de les balances fiscals, blindatge de l’amnistia, oli d’oliva al 0% d’IVA, facilitar el retorn de les empreses a Catalunya, més diners per a la digitalització de la justícia, que l’Estat pagui tot el cost dels descomptes del transport públic i el reconeixement dels drets històrics de Catalunya en matèria de règim local. Junts dona a entendre que aquesta última qüestió serviria per aconseguir alguna cosa semblant al concert, perquè al País Basc tenen el concert pels drets històrics.

Però el més important que Junts explica que ha assolit és que Catalunya tingui les competències integrals en immigració, acompanyades de recursos. 

Això és possible? Perquè immigració és competència de l’Estat. Per això diu Junts que l’acord és la delegació de competències integrals per la via (constitucional) de l’article 150.2 de la carta magna: “L’Estat podrà transferir o delegar a les comunitats, per mitjà de llei orgànica, facultats corresponents a matèria de titularitat estatal que per la seva pròpia naturalesa siguin susceptibles de transferència o delegació. La llei preveurà en cada cas la corresponent transferència de mitjans financers, així com les formes de control que es reservi l’Estat”.

O sigui que el govern espanyol ha pactat amb Junts que es redactarà una llei orgànica per transferir les competències d’immigració a Catalunya. A Junts han arribat a dir aquest matí que no passava res semblant des del traspàs de trànsit als Mossos. Turull ha admès que ahir el que van pactar amb el PSOE és “la decisió política” que la Generalitat farà la gestió integral de la política d’immigració, que no hi ha res escrit, encara, només la voluntat. Però per si al PSOE li passés pel cap incomplir l’acord, Junts recorda que “l’estabilitat de la legislatura està subjecta al compliment dels acords”. Si tira endavant, serà un èxit de Junts.

Sobre tornar a Catalunya la seu social de les empreses que la van traslladar l’octubre del 2017, si volen que tornin gairebé totes, el que han de fer és senzill: eliminar l’impost de successions i abaixar l’IRPF. Ja els asseguro jo que la immensa majoria tornarien demà mateix. És a dir, potser les més grans van marxar per raons d’inseguretat jurídica, però moltes van aprofitar això de la inseguretat per donar un cop de cap i escapar-se de la pressió fiscal de Catalunya.

I un últim apunt: Junts s’ha fet gruar, ha tingut tothom pendent del seu vot i al final ha salvat Pedro Sánchez. Puigdemont és perfectament conscient que l’amnistia és un tren que només passarà una vegada i que no pot posar-la en risc, i que aquest cop ha passat per la loteria dels set vots que són imprescindibles.

Bon dia.

stats