L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Els jutges fan de generals'

Demà es votarà al Congrés la llei d’amnistia. Però es votarà contra mig Espanya

Comença una setmana important perquè demà es votarà al Congrés la llei d’amnistia. Però es votarà contra mig Espanya, que no la vol, representada per uns jutges que més que de poder judicial estan fent d'exèrcit. Han decidit que salvaran Espanya d’una derrota. Allò que històricament han fet els militars, ara ho fa la justícia. Mirin el que ha passat aquest matí mateix.

El titular del jutjat número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha decidit allargar mig any més la investigació. El jutge torna a insistir que hi ha indicis clars que Rússia estava disposada a donar "suport econòmic i militar" a la independència de Catalunya perquè Putin hauria tingut interès en el Procés per intentar "desestabilitzar la Unió Europea". I per què torna a sortir això, ara? Perquè es pugui acusar Puigdemont i companyia del delicte de traïció i, d’aquesta manera, ja no se’ls pugui amnistiar. 

Això, sense perdre de vista que l'actual redacció de la llei pot obrir la porta a un munt d’acusacions de terrorisme, segons l'opinió de l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye. 

L’ofensiva contra l’amnistia és de “Santiago y cierra España”. Ara ja es parla d’il·legalitzar partits com es va fer amb Batasuna a causa d’ETA i es justifica l’espionatge telefònic: ho va fer Ayuso i aquest cap de setmana també Jorge Azcón, president de l’Aragó, del PP.

I, a més, gràcies al jutge Manuel García-Castellón i les seves invencions sobre Tsunami, el PP torna a sortir al carrer contra el terrorisme. Escoltin això d’ahir a Madrid: el PP va convocar una manifestació després de la missa de deu i abans del finito de l’aperitiu, amb Aznar amb fachaleco, on bramaven com en els temps del terrorisme d’ETA. Aquest és Martínez Almeida, alcalde de Madrid: “Nosaltres sabem bé què és el terrorisme i sabem que la seva essència és violar els drets humans, es dirigeix contra la vida i la integritat física de les persones: l’essència del terrorisme és la maldat i no hi ha terrorisme bo o dolent, no hi ha terrorisme light ni terrorisme dur. Hi ha terroristes que han de ser a la presó”.

Aquesta és la seva manera de parlar de l’amnistia. Són els cors necessaris, els secundaris imprescindibles en l’obra que estan protagonitzant els jutges: desactivar l’amnistia i condemnar-la a mort. Ara mateix l’amnistia té un pronòstic reservat tirant a greu.

Bon dia.

stats