L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Fernández Díaz: "El presidente del gobierno lo sabe"'

4 min

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau de la Generalitat, Daniel de Alfonso, no poden continuar en els seus càrrecs ni un minut més. Ni un minut més. Haurien de dimitir tots dos després que tothom els hagi pogut escoltar conspirant, col·laborant, cobrint-se l’un a l’altre, al despatx del ministre de l’Interior per embrutar la carrera política de càrrecs de Convergència i Esquerra Republicana, d’Artur Mas i Oriol Junqueras en avall, en vigílies de la consulta del 9-N de 2014.

Però això no és tot. Aquest matí, Público, el digital que ha destapat el cas, ha publicat un nou fragment de la conversa. No se sent gaire bé, però s’entén prou com per convertir-se en el titular. Fernández Díaz li diu a De Alfonso: “El presidente lo sabe”. Rajoy ho sabia. De Alfonso i Fernández Díaz es van veure dues vegades. La primera, el 2 d’octubre del 2014. I la segona, dues setmanes més tard, el 16 d’octubre. Així explica Público com va començar aquella segona trobada:

“Actualizan la agenda de investigaciones y escritos enviados a la Fiscalía por el director de la Oficina Antifraude desde la primera reunión. Entonces el ministro le confirma una de las gestiones que ha realizado en ese tiempo, ‘el presidente del gobierno lo sabe’”.

De Alfonso: “Me parece bien, pero eso es lógico, es una relación de gobierno”.

Jorge Fernández Díaz: “Yo se lo dije a él, es un hombre discreto donde los haya. Por supuesto, su mano derecha no sabe lo que hace su mano izquierda. Yo le conozco muy bien, de muchos años. Llevo trabajando y colaborando con él desde febrero del 91 ininterrumpidamente. Y ahora presidente del gobierno, yo ministro del Interior, en febrero hará 24 años… y te puedo asegurar que es un hombre, la discreción personificada”.

O sigui que Rajoy ho sabia:

  • Fernández Díaz: "El president del govern ho sap".
  • De Alfonso: "Em sembla bé, però això és lògic, és una relació de govern".
  • Fernández Díaz: "Jo l'hi vaig dir a ell, és un home discret. Per descomptat, la seva mà dreta no sap el que fa la mà esquerra. Jo el conec molt bé, de molts anys. Porto treballant i col·laborant amb ell des del febrer del 91 ininterrompudament, a l'oposició, al govern, a l'oposició".
  • De Alfonso: "Gairebé 15 anys".
  • Fernández Díaz: "Des del 91, 23 anys".
  • De Alfonso: "14 anys".
  • Fernández Díaz: "Des del febrer, gairebé 24 anys".
  • De Alfonso: "Gairebé 24, esclar".
  • Fernández Díaz: "Que el coneixia d'abans. Ell era al partit a Pontevedra, jo a Barcelona. Vam estar a les eleccions amb Hernández Mancha i vam guanyar en les eleccions a Miguel Herrero de Miñón i a tots, en fi, i Rato, i estàvem tots junts en aquesta aventura política, no? Però, vaja, ja de començar amb ell sent el secretari general del partit, secretari de política autonòmica i tal i després a cada ministeri que ell ha anat... Ell és president del govern, jo ministre de l'Interior, al febrer farà 24 anys... i et puc assegurar que és un home que és la discreció personificada".

"El presidente lo sabe”. “Lo sabe?”. Aquest matí l’hi han preguntat a Onda Cero. I què ha contestat? Oi que ho endeveninen?

Mariano Rajoy: "Em vaig assabentar ahir a la tarda que s'havia produït aquesta reunió i tampoc sabia qui era el director de l'Oficina Antifrau i tampoc sabia que existia aquest càrrec"

O sigui que no tan sols Fernández Díaz conspira, sinó que algú menteix. O menteix el ministre quan diu a la reunió que “el presidente lo sabe” o menteix el president quan diu que se’n va assabentar ahir.

Els fets són molts greus. Tothom ha pogut sentir com el govern espanyol buscava la manera de perjudicar els seus adversaris polítics utilitzant els instruments de l’estat de dret que paguem entre tots. I esperin-se, perquè segons el director de Público hi ha quatre hores de gravacions, hi ha molts noms de polítics catalans que diu el ministre i el que sortirà “és més greu”.

Qui ha gravat això? Diu el director de Público, Carlos Enrique Bayo, que ho va gravar el director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. Que es nota que parla al micro, que diu coses perquè durant la conversa quedi clar que tot és idea de Fernández Díaz. Deia Bayo: “Queda tan clar que ho va gravar ell que sembla una àudio-’selfie’”. Qui ho ha filtrat? No ho sabem, però no descartin que el telèfon de De Alfonso estigués intervingut. Per què el director d’Antifrau vol col·laborar tant amb el PP per perjudicar CDC, ERC i el 9-N? Home, és un favor que es podria cobrar en el futur, quan deixi l’Oficina Antifrau i torni a fer de jutge. Recordin, si ho han sentit, que hi ha un moment que De Alfonso li diu al ministre que trobin la manera que les investigacions les faci algú altre perquè la UDEF, la unitat de delictes fiscals de la policia, no es cremi.

Ahir De Alfonso va anar per les ràdios i per TV3, i es va limitar a dir que ell no es pensar menjar aquest marró. I que ves que no sigui cosa del PSC perquè l’estan investigant per presumpte finançament il·legal. I Fernández Díaz va demanar respecte per a De Alfonso, com si la cosa no anés amb ell! Que un escàndol així surt ara a les portes de les eleccions? Segur. Comença a ser ja un costum en la política espanyola, amb la diferència que avui li ha tocat al PP.

Això és guerra bruta de l’Estat contra partits polítics catalans i contra el procés. Així ho hem titulat a la portada de l’ARA. I hi hem posat un avanttítol que no es treu cada dia: “crisi institucional”. Perquè ho és. I encara que cada diari té la seva pròpia línia editorial i posa el focus on li sembla més oportú, no podem deixar de dir que hi ha silencis clamorosos, avui, en la premsa espanyola. Ho dic, sobretot, per allò que ens hem hagut de sentir que a Catalunya hi ha ‘omertà’ i s’amaguen les notícies en una societat resclosida on ens coneixem tots. No. No som perfectes, però el silenci de les portades als mitjans espanyols parla molt gràficament.

Són hores greus que seguirem de prop.

stats