Meteo 09/01/2021

La nevada més forta en 70 anys al centre d'Espanya

En diversos punts de Madrid el gruix de neu s'acosta al mig metre

Jordi Pons / Miquel Bernis
2 min
Espectacular imatge de la Porta d'Alcalà de Madrid

BARCELONAEl temporal Filomena manté en alerta el centre de la Península, amb una nevada que feia més de 100 anys que no es veia al cor d’Espanya. Fins al matí d’aquest dissabte ja porten acumulats fins a 60 cm a Torrejón de Ardoz o 50 cm a Getafe i en pobles com Villarrubia de Santiago (Toledo).

El col·lapse a la capital d’Espanya és total, amb nombrosos conductors atrapats per la intensa nevada que estan sent rescatats pels serveis d’emergència i l’exèrcit. És obligatori circular amb cadenes pel centre de Madrid, on s’acumulen més de 45 cm al centre de la ciutat.

El temporal continuarà descarregant amb intensitat al llarg d’aquest dissabte a bona part del territori peninsular i l’AEMET manté les alertes vermelles a Castella-la Manxa (Guadalajara, Conca i Madrid) i també a l’interior del País Valencià, el sud de l’Aragó i l'interior de Tarragona. La nevada acumularà al llarg de la jornada uns 20 cm nous que se sumaran als gruixos actuals.

El precedent més similar d'una nevada d'aquest estil caldria ubicar-lo més de 60 anys enrere, en una nevada que el febrere del 1963 va deixar entre 30 i 35 cm a la ciutat, segons dades del meteoròleg José Miguel Viñas. A hores d'ara, però, aquest precedent també sembla superat i caldria tirar enrere fins al 1950 i el 1952, anys en els quals hi va haver nevades amb gruixos que podrien ser similars als d'avui.

Un dels aspectes que més preocupen de la nevada és el gel i les glaçades que es puguin produir durant les pròximes nits. La neu acumulada trigarà dies a fondre's, i això provocarà un efecte nevera que accentuarà les glaçades. Quan la neu es vagi glaçant serà un element molt més perillós per moure's per la ciutat. El pes de neu també pot provocar problemes com ara la caiguda de branques.

L'AEMET ha emès un comunicat alertant de la situació de fred molt dur que marcarà els dies vinents. S'esperen temperatures per sota dels -10 graus en indrets de l'interior de la península on aquestes temperatures no hi són habituals, en alguns punts no es passarà ni dels 0 graus al migdia. La suma de neu i una nova entrada d'aire fred provocarà un escenari de fred molt cru fins a mitjans de la setmana que ve.

Paisatge alpí a Castella-la Manxa, amb gruixos propers als 50 cm.
Gruixos de fins a 50 cm al centre peninsular aquest dissabte
stats