Societat 09/01/2021

Madrid es col·lapsa pel temporal 'Filomena'

Barajas paralitza operacions, se suspenen els trens amb origen o destí a Madrid i tanquen escoles

Ot Serra
3 min
Madrid cobert de neu

MadridMadrid ha viscut una jornada tan històrica com complicada pel temporal Filomena, que ha provocat el caos a la capital espanyola des d'aquest divendres al vespre. La nevada ha deixat centenars de vehicles atrapats a les carreteres, l'aeroport de Barajas ha paralitzat totes les operacions al llarg d'aquest dissabte i han quedat suspesos els trens amb origen o destí a Madrid, tant de mitjana com de llarga distància. El govern regional ha creat un comitè de crisi per assegurar que l'assistència sanitària urgent estigui garantida, però la borrasca s'ha endut la vida de dues persones: un home de 54 anys que ha quedat sepultat per la neu al municipi madrileny de Zarzalejo i una persona al barri de Carabanchel amb signes d'hipotèrmia. L'altra cara de la moneda han estat els carrers plens de gent que ha sortit a gaudir d'un paisatge extraordinari. A mitja tarda ha deixat de nevar.

El bloqueig de la mobilitat a la capital espanyola és gairebé total. El gestor aeroportuari Aena va anunciar la suspensió dels vols per motius de seguretat divendres a última hora a causa de la neu que va caure damunt les instal·lacions per la borrasca Filomena, que va obligar a desviar els aterratges a altres aeroports com el de València i Alacant a causa de les males condicions a les pistes i de visibilitat. El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha situat aquest diumenge el migdia com a horitzó per avaluar si es pot recuperar el trànsit aeri, així com el ferroviari, especialment l'Alta Velocitat. El metro de Madrid funciona de manera ininterrompuda.

Per via terrestre, les carreteres dels afores de la capital espanyola van començar a emblanquinar-se aquest divendres al vespre i alguns conductors van quedar atrapats durant tota la nit. Després d'hores bloquejats, aquest dissabte a la tarda s'ha aconseguit alliberar unes 1.500 persones que havien quedat bloquejades a l'A-4, l'A-5 i la M-40, als afores de Madrid. L'exèrcit i la Guàrdia Civil s'han desplegat per al rescat, però algunes ho han hagut de fer pel seu propi compte davant la manca d'ajuda.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en dues compareixences aquest dissabte conjuntes amb el ministre de Transports, José Luis Ábalos, i el delegat de govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, ha reclamat evitar qualsevol desplaçament per carretera els pròxims dies davant la onada de fred que s'espera i que convertirà la neu en gel. "Quedeu-vos a casa", han demanat els ministres, que han assegurat que es destinaran tots els recursos possibles de cara a aquesta fase de gelades, però sense concreció.

Les autoritats madrilenyes també han redoblat esforços per no posar en perill l'assistència sanitària urgent. El govern regional ha informat de la creació d'un comitè de crisi. El SUMMA 112 ha reforçat el centre coordinador d'emergències i urgències amb més efectius i ha incorporat vehicles d'intervenció ràpida (VIR), totterrenys dotats de metge, infermer, tècnic en emergències sanitàries i el mateix material que una UVI mòbil. De tota manera, s'ha demanat ajuda a la Guàrdia Civil des de divendres al vespre.

López ha admès que encara s'està treballant amb els ajuntaments per garantir els accessos a tots els hospitals públics i s'ha demanat a alguns professionals que doblin torns per la dificultat de fer relleus. Als pacients que tenien previst rebre l'alta se'ls ha facilitat un nou llit i s'han donat mantes als familiars que han hagut de passar la nit als centres.

Col·legis tancats dilluns i dimarts

El col·lapse també afecta el sector educatiu. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat aquest migdia que se suspenen les classes fins dimecres. Escoles, instituts, centres formatius i universitats estaran tancats dilluns i dimarts "fins a veure l'evolució". A més, els funcionaris treballaran des de casa, excepte els casos en què sigui imprescindible la seva presència.

Més enllà de les complicacions, la nevada també ha deixat una cara amable per als habitants a la capital espanyola, que han sortit al carrer a jugar amb la neu i contemplar un paisatge difícilment repetible. La nevada ha provocat que la Gran Via, normalment plena de cotxes, fos ocupada només per persones i, com a tota la resta de carrers, no es pugui diferenciar la vorera de la calçada. Aquest dissabte la ciutat s'ha despertat encara amb més centímetres de neu i s'ha pogut veure gent caminant amb pals d'esquí, jugant amb trineus i, fins i tot, esquiant. Ayuso, però, ha demanat que la gent es quedi a casa perquè poden caure arbres i és perillós.

stats