Meteo 28/12/2014

Neu, fortes ventades i fred cada cop més intens

La neu continuarà emblanquinant el Pirineu al llarg d'aquest matí a totes les cotes. El vent també anirà guanyant protagonisme i manxarà amb energia a moltes comarques

Manel Cascante
2 min
La neu va començar a caure a Andorra ahir a la tarda / @elisabetroch

BarcelonaAl llarg de la nit i la matinada ha continuat nevant a tot el Pirineu. Ho ha fet amb especial abundància a la cara nord i zones d'influència on a les cotes més altes, com al Port d'Envalira (Andorra), hi ha acumulat més de 50 cm. La nevada ja ha deixat 16 cm a Naut Aran (XOM) fins a primeres hores del matí, i ha emblanquinat localitats com Barruera, Esterri d'Àneu, Andorra la Vella, Puigcerdà, la Pobla de Lillet, Bagà o Bellver de Cerdanya, entre d'altres. La neu s'ha aturat al Prepirineu per bé que també ha arribat a enfarinar la Serra del Cadí, el Port del Comte o l'entorn de les Alberes.

La nevada continuarà essent notícia aquest matí al Pirineu, ho farà a qualsevol indret i a qualsevol cota, per bé que a partir del migdia tendirà a anar-se concentrant cada cop més a a prop de la cara nord, on hi continuarà precipitant fins a darrera hora. A la resta de Catalunya el cel tendirà a anar-se aclarint i hi predominarà l'ambient assolellat bona part de la jornada. Aquest matí també es podran escapar alguns xàfecs puntuals de neu a cotes altes de l'interior de Castelló i València. A Mallorca i Menorca aquest diumenge serà un dia insegur, amb ruixats dispersos i fortes ventades del nord-oest.

El segon element a tenir en compte avui serà, se'ns dubte, el vent, que tendirà a anar guanyant empenta amb el pas de les hores. S'esperen ratxes molt destacables al Pirineu i especialment al Prepirineu, acompanyades de torb, però també bufarà amb ganes a Ponent, al Camp de Tarragona, a les Terres de l'Ebre, al Rosselló i l' Empordà, i a l'entorn de les Illes. Cal recordar que el Servei Meteorològic ha emès diversos avisos de perill pel fort vent, l'estat de la mar i les nevades, i que Protecció Civil manté l'ALERTA del Pla Procicat pels forts vents a molts punts del país.

Les temperatures seran més baixes aquest vespre que no pas aquest matí a causa de l'arribada de la massa freda, que està entrant en altura, i que aquest matí ja implica temperatures de -12ºC a Envalira i a la cota 2500 m de Boí, i de -11ºC a la Tossa d'Alp o a la cota 2300 m d'Arcalís (Andorra).

El fred rigorós s'imposarà amb força de cara als pròxims dies. Ens esperen unes quantes jornades de temperatures gèlides arreu del territori, i encara ventades destacables als dos extrems del país i a les Illes. El vent sembla que perdrà pistonada entre dimarts i dimecres, un fet que afavorirà que les glaçades arribin fins i tot a la mateixa línia de la costa. Es tractarà d'un fred sec, sense nevades, i amb predomini de cel clar. L'excepció a tot plegat la trobarem a les Balears, on la neu podria visitar Mallorca i punts de Menorca a cotes realment baixes de cara als propers dies.

A 'www.ara.cat/meteo' hi trobareu la previsió per al vostre municipi.

stats