Meteo 02/08/2021

Poca pluja en un juliol que ha sigut més calorós del que és habitual

La sequera continua a la majoria de comarques, tot i que els xàfecs l'han esmorteït transitòriament a Ponent i al sud

3 min
Tant per cent de la precipitació acumulada aquest juliol respecte de la mitjana climàtica

La tongada de xàfecs i tempestes de dissabte va significar un lleu respir per a les comarques on fa un any que s'arrossega una notable sequera. Tot i això, en general no va servir per capgirar la situació i tancar el juliol amb més pluja del compte.

Al balanç que avui ha fet públic el Servei Meteorològic de Catalunya es destaca que aquest juliol ha sigut un mes sec en gran part de Catalunya, molt especialment en zones del Prepirineu, del nord de la depressió Central, a l'Albera i al delta de la Tordera. Per contra, al pla de Lleida i al litoral i prelitoral sud ha sigut plujós o molt plujós. N'és una bona mostra el cas de Gimenells (Segrià), on s'han arribat a acumular 88 l/m² (la major part arran d'un xàfec intens que hi va haver el dia 26), un registre molt superior a la mitjana climàtica de 16 l/m².

La zona que ha rebut més pluja ha sigut el Pirineu, on de per si el juliol és un més en què sol ploure força. En indrets com Ulldeter, Espot, el Lac Redon, Sant Pau de Segúries o Núria s'han arribat a recollir més de 100 l/m².

Si prenem una mica de perspectiva i donem un cop d'ull a com s'ha comportat la precipitació aquest últim any, el panorama no és gens engrescador. La manca de pluja en bona part del territori d'aquest juliol se suma a la poca que s'ha recollit al llarg dels últims mesos. Un dels casos més sonats és el de l'Observatori Fabra, on entre l'1 d'agost del 2020 i el 31 de juliol del 2021 hi han caigut 356 l/m² dels 621 l/m² que tocaria (no gaire més de la meitat). Aquest fet es repeteix en altres punts del país, com per exemple a l'Observatori de l'Ebre i als aeroports de Girona i de Reus. En canvi, a Ponent, malgrat que també ha plogut menys del normal, l'anomalia és menys marcada.

Tal com calia esperar, l'ambient calorós ha sigut l'altre protagonista d'aquest mes que ja hem deixat enrere. De fet, en bona part del territori ha fet una mica més de calor del compte. Només en algunes zones de l'oest es pot considerar que la temperatura ha sigut normal per a l'època, mentre que al vessant sud del Pirineu ha estat per sota de l'habitual. En conjunt, l'anomalia de temperatura s'ha situat entre +0,5 i +1,5 ºC.

Diferència entre la temperatura mitjana d'aquest juliol i la climàtica

Tot i que no hi ha hagut cap onada de calor amb totes les seves lletres, sí que hi ha hagut diversos episodis de calor intensa. El més destacable va ser el dels dies 21 a 23, quan es van arribar a superar els 40 ºC a l'interior de les comarques de Girona per primera vegada aquest estiu. També al voltant d'aquelles jornades hi va haver algunes matinades molt xafogoses a la costa i amb mínimes molt altes, de més de 25 °C, en algunes zones de muntanya del prelitoral sud.

Com serà l'agost?

Aquesta primera setmana sencera d'agost estarà marcada pel temps variable i per una calor molt moderada. De fet, els termòmetres marcaran valors una mica per sota del que és habitual al pic de l'estiu fins, ben bé, el cap de setmana. A més, hi haurà alguns ruixats i tempestes. El dia més mogut de la setmana serà dimecres.

A partir d'aquí, el model europeu dibuixa un escenari dins dels paràmetres normals. La setmana que ve podria ser lleugerament menys càlida i més seca del que seria esperable, mentre que la segona quinzena hi hauria els valors de temperatura normals i les precipitacions habituals del mes d'agost, que solen ser en forma de xàfecs i tronades de tarda, sobretot al Pirineu, al Prepirineu i al nord-est.

Per la seva banda, el model americà insinua un mes menys calorós del compte, amb una anomalia de temperatura que podria situar-se entre mig grau i un grau per sota de la mitjana climàtica. Pel que fa a la pluja, però, no presenta bones notícies. Insisteix a allargar la sequera, ja que pronostica força menys pluja del que tocaria a la meitat nord del país. En canvi, sempre segons el model americà, al sud podrien caure entre els 20 i 50 l/m² que marca la mitjana.

stats