Meteo 22/01/2015

És realment la Setmana dels Barbuts la més freda de l'hivern?

El període central del gener és el que més vegades acaba registrant les temperatures més baixes de l'hivern, però la coincidència exacta només es dóna entre un 20 i un 25 per cent dels anys

Miquel Bernis
2 min
Gràfic d'elaboració pròpia a partir de les dades de l'Observatori Fabra

BarcelonaCom sol passar cada any, aquests dies es parla sovint als espais de meteorologia de l'anomenada Setmana dels Barbuts, que deu el seu nom al fet que inclou la celebració de diversos sants representats amb espesses barbes, com ara sant Pau Ermità, sant Antoni Abat i sant Maur. Normalment es considera la Setmana dels Barbuts la que inclou aquests tres sants, que se celebren els dies 15, 16 i 18 de gener, però en alguns casos s'inclou també en aquesta categoria sant Vicenç Màrtir (22 de gener). La saviesa popular considera que la setmana que inclou aquests sants és la més freda de l'any, però, és realment així?

Per comprovar-ho hem recorregut a dades climàtiques dels dos observatoris amb més anys de dades a Catalunya: l'Observatori de l'Ebre i el Fabra de Barcelona. Com que cada any les setmanes es reparteixen de manera diferent en el calendari, hem dividit els mesos d'hivern en tres parts, i hem considerat que el bloc central del gener coincideix suficientment bé amb la Setmana dels Barbuts. A partir d'aquí hem fet dos càlculs, primer hem buscat la temperatura mitjana d'aquests períodes al llarg dels anys, i després hem buscat quin ha estat per a cada any el període més fred. El resultat d'aquests càlculs es pot veure en els dos gràfics.

Les barres dels gràfics ens diuen que, efectivament, el període central del gener és el que més vegades acaba sent el més fred de l'any, però la coincidència exacta entre la Setmana dels Barbuts i els dies més freds de l'any només es dóna entre un 20 i un 25% de les vegades. De fet en alguns anys s'ha arribat a donar el cas, com s'observa en els gràfics, que la setmana més freda es produeixi ja al novembre, o no arribi fins al març.

Si ens fixem en les mitjanes de temperatura, que en els gràfics corresponen a la línia, els resultats són que en tots dos observatoris els primers deu dies de gener la mitjana és lleugerament inferior a la dels dies centrals del mes, de manera que si volguéssim fer servir aquest càlcul per jutjar-ho, en realitat seria més estrictament correcte dir que la setmana al voltant de Reis és la més freda l'any. D'una manera o una altra sembla clar que la saviesa popular s'ajusta prou bé a les dades.

stats