BARCELONA VIVA
Societat 09/03/2013

El piano de cua, a l'abast de tots els barcelonins i visitants

Daniel Romaní
3 min

De tots els instruments musicals que hi ha, el piano és un dels més complerts, entre altres coses perquè permet tocar deu notes -tantes com els dits de les mans- alhora; amb un piano n'hi ha prou per fer un bon concert. Avui dissabte dia 9 de març tothom qui vulgui podrà tocar-lo una estona -tant el pianista que se sap peces de memòria com el ciutadà que no l'ha tocat mai i vol provar com sona-; una desena de pianos de cua estaran situats al passeig de Gràcia a disposició de qui els vulgui tocar. Aquesta és una de les principals propostes del Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona, que té el propòsit d'acostar el piano als ciutadans, inclosos els que no acostumen a assistir a les sales de concerts. El concurs conté moltes més propostes amb el mateix objectiu: fins al 22 de març, 16 equipaments culturals de Barcelona acolliran durant tot un dia un piano de cua a l'entrada de les seves instal·lacions perquè tothom el pugui tocar. I el piano baixarà al metro, concretament a l'intercanviador de la parada de Diagonal. Fins al 18 de març en aquest espai hi ha haurà durant tot el dia un piano de cua a disposició de qui el vulgui tocar; a més, hi haurà cada dia actuacions de joves pianistes de l'Esmuc a les 14 hores; del Taller de Músics a les 15.30 hores; i a les 18 hores seran les escoles de música les que amenitzaran els viatges. D'altra banda, el dia 15 de març hi haurà un piano de cua a l'Estació de Sants a l'abast de tothom qui el vulgui tocar, i el dia 16 de març un altre a Pebralbes Centre (en el qual diversos pianistes tocaran puntualment entre les 11 i les 20 hores).

Capital mundial del piano

El Concurs Internacional de Música Maria Canals, que enguany arriba a la 59a edició, se celebra entre el 7 i el 22 de març al Palau de la Música Catalana i d'altres espais de la ciutat. Durant aquests dies, es pot dir sense temor a exagerar que Barcelona serà la capital mundial del piano: hi participen 91 pianistes de 26 nacionalitats. Entre el 10 i el 17 de març se celebraran les proves eliminatòries del concurs, que tindran lloc al Petit Palau. Els tres finalistes que hagin superat amb èxit aquestes primeres proves competiran a la prova final el 20 de març a les 20.30 hores al Palau de la Música Catalana, que comptarà amb la participació de l'Orquestra Simfònica del Vallès.

El concurs du el nom de Maria Canals i Cendrós (1914-2010), que va ser una prestigiosa pianista. A l'edat de 15 anys va començar la carrera de concertista, primer a Espanya i més tard a l'estranger. Va col·laborar diverses vegades com a solista amb importants orquestres de París. Maria Canals, juntament amb el seu espòs Rossend Llates, va fundar l'any 1950 a Barcelona l'Acadèmia de Música Ars Nova, que va esdevenir un dels centres d'ensenyaments musicals més importants de Barcelona.

'Master classes' DE PIANO davant la Pedrera

Aquest dilluns, davant la Pedrera (passeig de Gràcia), el prestigiós pianista Lluís Grané oferirà dues master classes . La primera, a les 11.30 hores, per a alumnes del Taller de Músics, i la segona, a les 17.30 hores, per a alumnes de l'Escola de Música del Raval. Totes dues sessions són obertes a la ciutadania. Grané oferirà peces d'alguns dels millors compositors per a piano: Albéniz i Chopin.

El Concurs Internacional Maria Canals Barcelona organitza un grapat d'activitats educatives amb l'objectiu d'acostar el piano i la música als ciutadans. Hi participen conservatoris, escoles de música, equipaments culturals... Hi ha activitats per a tots els públics; per exemple, per als més menuts -recitals didàctics per a alumnes de 5è i 6è de primària de les escoles Orlandai, El Mar i Torrent de Can Carabassa- i per a la gent gran: conferències comentades, recitals didàctics, tertúlies musicals i recitals de concursants, entre d'altres.

stats