QUÈ FEM AQUEST CAP DE SETMANA?
Camp de Tarragona 22/02/2017

La Mussara i els avencs de la Febró, un passeig màgic

Descobrim la riquesa històrica i natural d’aquesta zona

Ara
2 min
El poble abandonat de la Mussara (01) està situat a la serra que porta el seu nom, a les muntanyes de Prades (02). Des d’allà es pot arribar als avencs de la Febró (03) i admirar conjunts de roca molt singulars (04).

VilaplanaLa Mussara és un despoblat actualment agregat a Vilaplana (Baix Camp). Està situat a la serra de la Mussara, a les muntanyes de Prades, a 990 metres d’altitud, a tocar del cingle de les Airasses, des del qual es gaudeix d’una impressionant vista del sud del Camp de Tarragona i, en dies clars, es pot veure el delta de l’Ebre o, fins i tot, les Balears. La part més alta del terme és a 1.071 metres sobre el nivell del mar.

Al nucli de l’antic poble hi ha vuit edificis, tots en estat ruïnós, dels quals estan una mica ben conservats l’església de Sant Salvador (campanar del 1859) i, al seu costat, la casa anomenada Cal Cassoles. D’altra banda, a l’antic terme del poble hi ha set masos aïllats, dels quals destaquen el mas del Pou del Gel, el més conegut, i el mas del Peiró. El nucli antic està inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

El poble va tenir una rica i particular història. Les restes sarraïnes localitzades a la Mussara permeten creure en l’existència d’una guarnició dependent del valí de Siurana. Avala aquesta creença el topònim àrab que dona nom a la vila, que pot significar plana o passeig. Els documents ja parlen del nucli datat l’any 1173 i la seva església surt citada en la butlla de Celestí III emesa el 1194. La Mussara va formar part del comtat de Prades a partir del 1324.

Així doncs, el nucli despoblat ofereix un grapat de sensacions agradables. El seu interès recau en la situació geogràfica màgica i corprenedora però també en la història i en els edificis i la distribució de l’antic poble. A més a més, aquest lloc és un punt de partida o de passada de nombroses excursions que porten pels indrets més bonics de les muntanyes de Prades.

Anar fins als avencs

Una d’aquestes excursions fascinants que es poden fer des d’aquest punt és la sortida fins als avencs de la Febró. N’hi ha tres de principals. El primer, l’esquerda Gran, és el més ample i curt però està aïllat dels altres. El que es pot visitar és el tercer i més allunyat del cingle, amb una galeria principal de gairebé 300 metres de llargada, uns 30 de fondària, i de 6 a 8 metres d’amplada. Al seu interior hi ha la cova Gran, la cova Petita i tres avencs. La cova Gran té un recorregut de 254 metres, amb 39 de fondària, i és una atractiva i fàcil descoberta per introduir-se en l’exploració espeleològica. Aquesta esquerda comunica amb la segona i amb uns trams laberíntics; tot el conjunt supera els 1.800 metres. Des de la Mussara, l’accés als avencs és ràpid i senzill.

stats