TERRA
Camp de Tarragona 15/02/2023

Calma, galera i garnatxa blanca

Fins al 12 de març, 44 restaurants de les Terres de l'Ebre serviran galera de múltiples formes

RUTH TROYANO PUIG
2 min
Els plats amb galera accepten maridatges més enllà de la garnatxa blanca.

Www.ruthtroyano.cat“Si desapareixen els pescadors, què serà dels nostres municipis?”, diu Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita. És una de les quatre viles marineres, juntament amb Alcanar, l’Ametlla de Mar i l’Ampolla, que promouen des de fa un decenni les jornades gastronòmiques de la galera, un crustaci del Mediterrani que convida a visitar en ple hivern les Terres de l’Ebre i a beure’s el seu celler, els vins de la DO Terra Alta. “Amb aquesta activitat estem potenciant el sector primari, que ho està passant malament”, comenta Francesc Arasa, alcalde de l’Ampolla. “Viatgem per menjar i a la mar de l’Ebre hi ha pobles amb especialitats gastronòmiques úniques. Lliguem la qualitat del producte i el talent del restaurador”, afegeix Jordi Gaseni, alcalde de l’Ametlla. Que el sud és el gran rebost del país s’ha de recordar sovint, per la galera, però no només. També la carxofa, les ostres, els musclos, la mel, l’arròs, l’oli d’oliva verge, la clementina i així fins a 25 productes amb segell ecològic que l’han convertit en un dels territoris més admirats internacionalment per aquest accent sostenible”.

Fins al 12 de març, 44 restaurants serviran galera de múltiples formes. No en faltarà en cap cas en un bon arròs amb rap, sípia, espinacs o pop. Aquest crustaci és una font de proteïnes, vitamines i minerals que dinamitza no només la restauració sinó especialment el sector pesquer. N’ha crescut la demanda i és durant les jornades gastronòmiques que es poden contemplar les millors captures, com també amb serenor els quilòmetres de cales, barques i bellesa del litoral ebrenc.

“Fa 20 anys els vins de la DO Terra Alta no hi tenien pràcticament cabuda, però avui a tots els restaurants hi ha una primera pàgina a la carta que en mostra la riquesa i diversitat enològica perquè tenen interioritzada la seva qualitat”, diu Jordi Rius, secretari del Consell Regulador. “La garnatxa blanca és una varietat molt versàtil per crear harmonies per l’estructura, el cos i la untuositat, però en el cas de la galera és un maridatge d’afinitat de manual, perquè és opulenta, rica, àmplia, un punt amarga i fins i tot salina, amb notes dolces que lliguen per contrast amb la textura de la galera i el seu toc iodat”. A la galera li escauen, fins i tot, els vins negres fluids i lleugers. “El proper pas a la Terra Alta serà entrar a l’imaginari del consumidor amb vins negres. Tenim carinyenes velles espectaculars que donen vins complexos, i vins més fins elaborats amb garnatxa fina, peluda o morenillo, que lliguen amb les noves demandes del consumidor”, reconeix Rius. S’elaboren 9 milions d’ampolles anuals i viatgen a 80 països diferents, però ara més que mai són presents als restaurants de la vora marcant tipicitat.

stats