Educació

Inspecció de Treball sanciona l'IES de l'Ebre amb més de 50.000 euros per tenir alumnes treballant al centre

El departament d'Educació i l'Agència Tributària també investiguen el cas

2 min
La façana de l'IES Ebre, el més gran del sud de Catalunya, a Tortosa.

TarragonaLa Inspecció de Treball que la Seguretat Social va fer a l'Institut de l'Ebre el febrer d'aquest any va poder confirmar les denúncies que havien interposat un professor del centre i un testimoni protegit, que alertaven que alguns alumnes estaven fent les pràctiques al mateix centre en lloc d'anar a empreses privades. Segons ha avançat l'ACN aquest dimarts i ha pogut confirmar l'ARA, la sanció que la Seguretat Social ha interposat al centre és de 42.000 euros. A aquesta xifra cal sumar-hi els 8.876 euros que la Seguretat Social també reclama a l'institut per no haver pagat les quotes d'aquests alumnes durant el temps que els va tenir treballant. Aquesta sanció l'ha d'assumir el departament d'Educació, que és el responsable del centre. El delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, ha explicat al diari ARA que es tracta d'una "sanció inicial" i que el departament ha presentat al·legacions per intentar que la Seguretat Social s'ho repensi i retiri la multa.

L'acta d'infracció citada per l'ACN confirma que els alumnes entrevistats tenien "una relació laboral ordinària" amb l'institut i que "s'emmascarava en pràctiques curriculars" a l'empresa Ebresoft, on no van anar mai. Els alumnes d'informàtica signaven un contracte de pràctiques amb l'empresa, però les pràctiques, en realitat, les feien a l'institut. Així, la companyia pagava un sou als alumnes que ni coneixia que després repercutia al centre, sota el concepte de "manteniment".

Aquest cas es va fer públic a partir d'un article del diari ARA, en el qual s'entrevistava les dues persones que han denunciat aquestes irregularitats i també un dels alumnes que va fer les pràctiques al centre. Segons aquell testimoni, Dídac Montero, havien arribat a fer-lo sortir de classe durant les seves hores com a estudiant per fer-lo treballar: "Recordo que era una classe que m'interessava molt perquè explicaven com configurar el login [l'inici de sessió] d'una aplicació. Però em van venir a buscar i em van fer sortir de l'aula perquè se'ls havien caducat uns certificats digitals d'un ordinador de l'àrea de direcció i ho havia d'arreglar", explicava Montero, un estudiant que va estar quatre anys en aquesta situació.

El departament d'Educació també està investigant totes aquestes pràctiques, que els testimonis van denunciar l'octubre de l'any passat. Després de conèixer els fets, el departament va obrir un expedient informatiu i un cop va reunir tota la informació va decidir al març encarregar una "auditoria detallada" i, segons les seves conclusions, no es descarten "mesures disciplinàries".

D'altra banda, des d'aquest mes de maig, el cas també està en mans de l'Agència Tributària, després que un dels testimonis hagi presentat també una nova denúncia.

stats