Tribunals
Camp de Tarragona 06/07/2023

El jutge estudia frenar el decret de l'Ajuntament de Tarragona per retirar-se del cas Inipro

Esquerra ha presentat un recurs administratiu contra el document signat per Viñuales

2 min
El jutge manté Ballesteros com a imputat pel cas Inipro

TarragonaEl jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona ha admès a tràmit un recurs presentat pel grup municipal d'ERC per intentar frenar el decret que la setmana passada va signar l'alcalde socialista Rubén Viñuales per ordenar la retirada de l'Ajuntament del cas Inipro, segons ha avançat el diari El Món. Un cop l'Ajuntament rebi la petició del jutjat, tindrà tres dies per presentar al·legacions i, a continuació, la justícia estudiarà els diferents arguments de cada part per decidir si aplica mesures cautelars per evitar que es faci efectiva la retirada de l'Ajuntament de Tarragona d'aquesta causa de corrupció que implica directament el PSC. En el recurs, ERC demanava que s'apliquessin mesures cautelaríssimes i se suspengués el decret de manera immediata, segons ha explicat aquest matí la regidora republicana Maria Roig, però el jutjat ho ha rebutjat. Sí que ha acceptat, en canvi, estudiar el cas per decidir si aplica mesures cautelars. El regidor republicà Jordi Fortuny ha explicat que la jutge ja ha enviat un requeriment a l'Audiència Provincial de Tarragona per demanar-li que no faci efectiva la renúncia de l'Ajuntament fins que hagi resolt el recurs administratiu en curs.

El polèmic decret es va presentar el 28 de juny, un dia després que el diari ARA avancés la intenció del nou govern de retirar-se de la causa i no sotmetre-ho al ple municipal. ERC argumenta que "no hi ha cap urgència que justifiqui un decret d'alcaldia en comptes de fer passar aquesta decisió pel ple", segons ha denunciat Roig. Els republicans també critiquen que en el decret signat per l'alcalde, al qual ha tingut accés aquest diari, Viñuales afirma directament que "no hi ha hagut actuació delictiva per part de cap òrgan ni autoritat de l'Ajuntament de Tarragona, més enllà de possibles actuacions administratives no correctes [...] que tampoc serien constitutives de delicte". Els republicans consideren que l'alcalde no pot dir que no s'ha comès cap delicte quan encara s'està investigant un cas en què hi ha fins a nou persones acusades.

Aquesta causa investiga un cas que es remunta al 2010, quan l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona va contractar l'empresa Inipro per fomentar l'associacionisme entre les persones migrades. En realitat, segons la Fiscalia, els treballadors d'aquesta empresa es dedicaven a promoure des de les xarxes socials la figura de l'aleshores alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, per a qui demana més de cinc anys de presó. Hi ha vuit persones més que estan acusades per aquesta possible trama. De fet, una de les treballadores d'Inipro, Cecilia Mangini, que és un testimoni de càrrec en el judici, és l'actual regidora de Serveis Socials del nou govern municipal.

L'Ajuntament de Tarragona es va presentar en aquest cas com a acusació particular l'any 2020, mentre era alcalde el republicà Pau Ricomà. Si es confirma la trama de corrupció, l'Ajuntament de Tarragona en seria la part perjudicada. També hi ha presentada la Fiscalia i la CUP, com a acusació popular.

stats