Drets

La Pride tarragonina, urbana i rural

Ciutats i pobles de la demarcació de Tarragona celebren la festa de l'orgull LGTBI+

Ara
3 min
Una carrossa de l'orgull passant pel Balcó del Mediterrani, a Tarragona

TarragonaLa festa de l’orgull gai s’ha celebrat aquest dissabte per primer cop a la ciutat de Tarragona i ha estat tot un èxit. L'orgull dels tarragonins es va concentrar al llarg de tot el dia a la cèntrica plaça Corsini, on s'havien organitzat concerts, tallers, màgia i vermuts, entre altres actes. Sota el lema L’orgull és nostre, la jornada de festa i de reivindicació va incloure també una manifestació a la tarda, que va transcórrer per la rambla Nova fins a arribar al Balcó del Mediterrani. De tornada a la plaça Corsini, la festa va seguir fins ben entrada la matinada. L'Ajuntament de Tarragona ha organitzat més actes de sensibilització amb xerrades i clubs de lectura en diferents barris per reivindicar l'orgull LGTBI+ fins al proper 28 de juny.

També hi haurà actes de reivindicació i festa a Constantí, que ja prepara un any més la Setmana de l'Orgull LGTBIQ+, que se celebrarà del 27 al 30 de juny. Hi ha previstes diverses activitats culturals i festives organitzades per l’Ajuntament de Constantí amb la col·laboració de Les Forques, Associació d’Amics del Teatre de Constantí. Els actes començaran el dijous 27 a les 19.00 h, amb una sessió de contes infantils sobre la diversitat a càrrec de Sílvia Palazón i continuaran divendres amb la lectura d'un manifest davant de l'Ajuntament, xerrades i també un xou de cabaret i màgia amb la drag queen il·lusionista Astra Bomb (del concurs Got Talent España).

La Pride més rural

Més enllà de les grans ciutats, durant el mes de juny també hi ha pobles petits que preparen actes per reivindicar els drets LGTBI+. Un exemple és la GrataPride que s’organitza també per primer cop aquest 29 de juny a Gratallops, un poble del Priorat de només 220 habitants. "L'esdeveniment pretén donar visibilitat al col·lectiu LGTBIQ+ a la comarca i posicionar el Priorat com a territori i destinació turística LGTBIQ+ friendly. Som conscients que a moltes persones ens costa ser diferents, i això és encara més palès a les zones rurals com el Priorat", expliquen les organitzadores. La trobada, que se celebrarà el 29 de juny, vol ser "un encreuament del món del vi, de la cultura i de l'esperit obert i inclusiu, que, en aquest cas, gira al voltant del col·lectiu LGTBIQ+". Els actes començaran a les 12 amb un taller infantil de creació d’un arc de Sant Martí i acabaran a les dues de la matinada.

Per altra banda, a la demarcació de Tarragona hi ha festes de l'orgull ja plenament consolidades, com la Unicorn Pride Ebre, que es va celebrar el segon dissabte de juny a Roquetes (Baix Ebre). La tercera edició d'aquesta festa va aconseguir reunir més de 4.800 persones. L’èxit de la convocatòria consolida una festa que organitza l’Associació Cultural i LGTBIQ+ Okay Productions, amb el suport de l’Ajuntament de Roquetes. La Unicorns Pride Ebre, que des de l’any passat té fins i tot un himne propi, reivindica "la diversitat del col·lectiu i la realitat de les zones rurals".

A la Conca de Barberà també s'hi esperen actes. El Consell Comarcal, conjuntament amb els ajuntaments de l’Espluga de Francolí i Santa Coloma de Queralt, amb la col·laboració de l’Associació Comarcal l’Orgull Espluguí i el Club Excursionista de Santa Coloma de Queralt, han organitzat dues caminades populars per celebrar i reivindicar la Setmana de l'Orgull LGTBI. Les sortides seran el dissabte 29 de juny a l'Espluga de Francolí i el diumenge 30 de juny a Santa Coloma de Queralt, i tenen com a objectiu promoure la diversitat, la inclusió i el respecte pels drets del col·lectiu LGTBI+.

stats