Camp de Tarragona 09/10/2019

Un programa molt complet en una edició plena d’efemèrides de la Fira de Santa Úrsula

Ara
4 min
Un programa molt complet  en una edició plena d’efemèrides

VallsSanta Úrsula commemora enguany importants efemèrides: el bicentenari dels primers castells de vuit vallencs –des de 1819– i el cinquantenari dels primers folres de l’era moderna, així com del monument als Xiquets de Valls a la plaça de la Font de la Manxa, davant del qual les dues colles locals aixecaran pilars d’homenatge el divendres 25 d’octubre a la tarda. La cita arriba amb un programa molt complet, amb la renovació de 14 de la vintena d’estands i activitats de la FiraCastells, l’estrena de la primera trobada de col·leccionisme casteller, una exposició que aplega Picasso i Dalí, i la presència del cantant ebrenc Miquel del Roig i del periodista de TVE Javier Solano, un clàssic als Sanfermines de Pamplona. La fira, que tindrà lloc entre el dilluns 21 i el diumenge 27 d’octubre, estrenarà un sorteig de balcons per a la ciutadania per gaudir dels castells i de les balladetes del seguici.

FiraCastells renovada

La mare de totes les diades castelleres, Santa Úrsula, arribarà el diumenge 27 d’octubre, precedida d’una setmana molt transversal que aborda les torres humanes des de perspectives ben diverses. La novena edició tant del Simposi Casteller de Catalunya com de la FiraCastells, que s’inaugurarà amb l’Enfaixada de l’escultura El Casteller ubicada al Pati, seran dos dels fils conductors. Així, la FiraCastells incidirà més en aspectes solidaris, com el Gaia Bloc, una iniciativa que parla de les alçades a partir d’un rocòdrom rodó concebut en una escola de Rocklands, poblat de Sud-àfrica i lloc d’escalada internacional, i on la desigualtat racial es fa evident en les nombroses granges gestionades per blancs. L’empresa catalana Murs Txequi vol dotar els joves d’aquella localitat de recursos i eines perquè siguin ells mateixos els que construeixin infraestructures que desenvolupin negocis al voltant de l’escalada, per evitar que els estrangers s’aprofitin d’aquesta dinàmica actual. Les nenes, nens i famílies que passin per la FiraCastells al Pati descobriran, aprendran i experimentaran a través del joc i la creativitat.

Enguany també es veuran altres noves propostes com la creació de la Llibreta castellera, una idea de l’empresa Papuxa; la presència d’Òmnium Cultural amb tota la seva vinculació entre el color groc i el món casteller; el foment del reciclatge i la reutilització amb activitats com els Cartrotells, que hi haurà als estands de les dues colles vallenques, o també amb la proposta de l’empresa Fet amb amor; a més, els hàbits saludables adquireixen importància en l’univers casteller i en les mateixes actuacions a plaça, a través l’activitat del Pilar saludable de fruites.

Novetats editorials

Durant la setmana també es presentaran dues novetats editorials castelleres. Breu història dels castells i la muixeranga als Països Catalans, de Jordi Bertran, gestor cultural a Valls i professor a la Universitat Rovira i Virgili, és el primer volum de la nova col·lecció divÈrsia.cat-Biblioteca bàsica dels Països Catalans, dirigida per Josep-Lluís Carod-Rovira i publicada per Pagès Editors (Portal 22, dimecres 23). Lideratge i valors castellers. 8è Simposi Casteller és el número 30 de la col·lecció L’Aixecador de Cossetània Edicions. L’obra ofereix reflexions sobre el lideratge dels caps de colla i la definició dels valors castellers, emeses per ponents procedents no només de Catalunya sinó també d’altres territoris (IEV, dijous 24).

Sense cap mena de dubte el concert més destacat de Santa Úrsula arribarà la nit del dissabte 26 a la plaça de l’Oli amb la participació del cantant Miquel del Roig. La Fira de Santa Úrsula també farà pujar a l’escenari formacions emergents com el pop-rock de Petites Grans Coses (el divendres 25), la veu i la guitarra elèctrica de Frankie Boronat, dels reusencs Plombiers, la cançó d’autor de la jove barcelonina Lia Sampai, i l’electrogralla de Roger Andorrà (tots tres el dissabte 26). Santa Úrsula també ofereix un programa molt complet d’activitats infantils. Exposició imprescindible

Una de les activitats d’alt voltatge cultural serà la inauguració de l’exposició Realisme(s) a Catalunya, 1917-1936. Del Picasso clàssic al Dalí surrealista el divendres 25 al Museu de Valls. Presenta pintures dels mateixos Picasso i Dalí, juntament amb altres peces d’artistes com Joaquim Sunyer, Alfred Sisquella, Josep de Togores, Ángeles Santos o Joan Miró.

Simposi casteller

La dificultat dels castells amb folres i manilles en relació a les construccions netes, així com els models periodístics en el món casteller, protagonitzaran el 9è Simposi Casteller de Catalunya en la jornada matinal del dissabte 26 d’octubre, a l’edifici cultural del Convent del Carme de Valls.

La comissió organitzadora ha plantejat dos temes d’anàlisi. El primer abordarà els diferents models periodístics en el món casteller, traçant comparatives amb altres retransmissions de festes patrimonials d’important ressò mediàtic. Els ponents seran el veterà periodista de TVE Javier Solano, especialista en els Sanfermines de Pamplona; el pioner de les retransmissions castelleres a TV3, Agustí Forné; el degà dels cronistes castellers, Eloi Miralles; la periodista de Catalunya Ràdio Coia Ballesté, i el també periodista Joan Beumala, d’ El Punt Avui. La taula serà conduïda per Quim Pons.

L’altra temàtica tractarà la dificultat de construccions ben diferents com les que porten folre i manilles i les que s’aixequen sense folre. El debat comptarà no sols amb la participació de castelleres i castellers dels Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa i la Jove de Tarragona, sinó també d’especialistes científics com els doctors Jordi Porta i Jaume Rosset. Moderarà el debat el periodista Pep Ribes.

El Simposi començarà amb la tradicional cita de maridatge enogastronòmic dedicada als esmorzars de forquilla. En canvi, arran de la coincidència amb el clàssic del Barça-Madrid, el debat tertúlia de l’hora del vermut passarà a les 18 hores a la plaça interior de Món Casteller-Museu Casteller de Catalunya. Una altra novetat d’aquest Simposi serà la celebració simultània de la primera Trobada de col·leccionistes castellers en el mateix claustre del Convent del Carme.

PERIODISME I TÈCNICA CASTELLERA EN EL SIMPOSI

stats