BENVIST
Camp de Tarragona 13/06/2018

Per què coneixement?

Francesc X. Grau
2 min
Per què coneixement?

EN TOTES LES SEVES accepcions i usos, el coneixement és bo. Aquesta mateixa edició del suplement es fa ressò de l’avançament del projecte Catalunya Sud, Regió del Coneixement. És un bon moment per reflexionar sobre aquest ús del terme; per què és tan rellevant que una regió, que la nostra regió, ho sigui del coneixement?

Tot el desenvolupament humà està associat al progrés del coneixement. Avui una humanitat de més de set mil milions de persones està organitzada en més de dos-cents països, amb nivells diferents de desenvolupament cultural, social i econòmic. El desenvolupament econòmic no ho és tot, però hi ha molta evidència que ens diu que com més desenvolupament econòmic, més probabilitats que la societat tingui també més desenvolupament social i cultural. D’aquesta manera, les societats en les quals està organitzat el món competim per millorar el nostre nivell de benestar a través de la prosperitat econòmica. És en aquesta competència mundial on avui en dia té un paper protagonista el coneixement. Només mitjançant la incorporació de nou coneixement en els productes que fabriquem i volem vendre, aquests béns seran valorats pel mercat al preu que ens permeti sustentar el nostre nivell de benestar i progrés: és en el nostre coneixement d’avui (que ve de la nostra inversió en R+D d’ahir) on se sustenta el nostre nivell de benestar.

Si ordenem els més de dos-cents països del món pel seu PIB per càpita i acumulem, d’una banda, la seva aportació en població i, de l’altra, la seva aportació en PIB, podrem observar que, 'grosso modo', hi ha quatre grups de països al món: els que aporten cinc vegades més PIB que població, els que aporten més o menys el mateix en PIB que en població, els que aporten cinc vegades més població que PIB i un grup final de països extremadament pobres. Catalunya pertany al primer, però en la zona de transició cap al segon. El primer grup és on hem de lluitar per mantenir-nos, i només hi ha una clau: el coneixement. Seria suïcida per als interessos de la nostra societat optar per una competitivitat internacional de costos baixos (salaris) que ens duria a formar part del segon grup de països. Només amb el nostre coneixement podrem sustentar el nostre benestar!

stats