Festa major
Camp de Tarragona 19/09/2023

Tarragona es prepara per al cap de setmana fort de Santa Tecla

Dijous a mitjanit se celebra la Baixada de l'Àliga i la cercavila nocturna

3 min
El Bou durant el seguici de l'any passat

TarragonaDesprés d'una setmana de nombrosos espectacles al carrer i de concerts majúsculs, com un de Quimi Portet a la Sala Zero de Tarragona o un altre dels The Tyets al Parc del Francolí, al qual van assistir unes 12.000 persones, els tarragonins ja estan a punt per a la segona part de Santa Tecla, que inclou els plats forts de la festa. Una de les grans novetats d'aquesta edició és, precisament, l'intent de descentralitzar els actes per fer-los arribar a altres llocs de la ciutat i al mateix temps descongestionar la Part Alta de Tarragona. Amb aquest objectiu, aquest any s'ha instal·lat per primer cop un gran escenari al Parc del Francolí, que després de l'èxit dels concerts gratuïts dels The Tyets i Arc del Triomf, ja es pot dir que ha tingut una gran acollida entre els tarragonins. L'Ajuntament ha habilitat un servei d'autobusos llançadora per arribar-hi des de la plaça Imperial Tàrraco.

Cultura popular

El tret de sortida d'aquest segon tram de la festa serà dijous, després que l'actor, guionista i cantant Oriol Grau llegeixi, a les 18.30 h, el pregó de festa major des del balcó de l'Ajuntament. Com marca el costum, quan acabi el pregó començarà l'Arrencada dels Gegants, que faran una cercavila pel centre de la ciutat acompanyats pels grallers, els timbalers i la Tradiband, la Banda d'Instruments Tradicionals de Tarragona. A continuació hi ha el Ball de Dames i Vells, que presentaran l'espectacle Carcamals a la romana. Aquest ball es podrà veure també altres dies de la setmana. Tot plegat, el millor aperitiu per a la Baixada de l'Àliga, a mitjanit, l'espectacle més esperat pels tarragonins. Juntament amb l'Àliga, hi haurà també els Gegants Vells, el Lleó, la Mulassa i les bandes que sortiran de la Catedral per fer una cercavila nocturna que se sap quan comença, però no ben bé quan acaba. La previsió és que bèsties i gegants arribin a 2/4 de 3 de la matinada al Palau Municipal, on hauran de reposar perquè l'endemà divendres, a les 7 de la tarda, torna a sortir tot el seguici, amb la Cercavila de Santa Tecla. En aquesta edició, entre els elements del seguici, que es van anar recuperant entre els anys 80 i 90, hi ha alguns aniversaris: tant la Víbria com el Lleó celebren els seus 30 anys.

La resta del cap de setmana estarà ple de revetlles i matinades, que van des de la plaça de la Font (davant de l'Ajuntament) fins al Parc Francolí, on divendres a les onze RAC105 presenta la Gira 105, amb els hits més actuals i els clàssics que no moriran mai.

Dissabte, diada de Santa Tecla, destaca la diada castellera amb les colles de la ciutat (a les 13 h a la plaça de la Font) i a les 19 h hi ha la darrera sortida de tot el Seguici Popular, amb la popular processó del Braç de Santa Tecla. A la nit hi haurà diferents concerts, com el de l'Orquestra Girasol (23.30 h, Rambla Nova) per acomiadar les nits de festa major. El final de festa, però, com és tradició, serà amb el correfoc que se celebra diumenge a la plaça de la Mitja Lluna a les deu de la nit.

La Santa Tecla Petita

Molts actes de la festa major són per a tota la família, però també hi ha una programació especial per als més petits: la Santa Tecla Petita. Les tres celebracions claus de la festa (la baixada, el seguici i el correfoc) tenen la seva versió infantil. A poc a poc, Tarragona ha anat fent petites rèpliques dels elements del seguici (la primera va ser fa 25 anys) i amb el pas del temps cada bèstia ja té la seva germana petita. De fet, aquest any, l'Aligueta fa 15 anys. La Santa Tecla Petita ha començat aquest dilluns amb la Baixadeta, que també es fa a les escales de la Catedral, amb els petits elements del seguici i ha continuat aquest dimarts amb la cercavila del Seguici Petit, que va arrencar a la plaça de la Font. Els actes continuaran aquest dimecres amb el Correfoc Petit com a cloenda.

Comencen les barraques

Com ja és habitual, per Santa Tecla hi ha també un espai organitzat pels diferents col·lectius socials i culturals de la ciutat, l'Espai Barraques. Aquest any, per a la seva 19a edició, la festa autogestionada tornarà a ser al passeig de les Palmeres, com l'any passat. Els actes comencen aquest dijous, amb la lectura d'un pregó alternatiu, i s'allargaran fins al diumenge dia 24. Hi ha previstes activitats infantils de tarda i molts concerts a les nits. La primera actuació, dijous mateix, serà de DJ set (del barri de Sants de Barcelona), mentre que divendres serà el torn del grup local Incendi i després de Josetxu Piperrak & The Riber Rock Band. També sonaran Ratpenades (grup rural-punk de Lleida) i, ja de matinada, PD The Morning Sound + Rude Boy. La darrera nit, la de dissabte, tocaran Magari i Eterns.

stats