CARTES I MISSATGES
Opinió 09/08/2021

Cartes a la Directora 20/07/2021

3 min

Maleïda burilla

¿A qui se li acut llençar una burilla encesa des del cotxe sabent que la terra està molt seca i el perill d’incendi és evident? Intento entendre aquesta persona; no tinc res en contra dels fumadors encara que no he fumat mai. He vist moltes vegades gent llençant la cigarreta per la finestra, i he intentat avisar els inconscients de torn, però la seva resposta ha estat una amenaça contra la meva persona. A sobre van de prepotents! Penso: quan cremen boscos, urbanitzacions, terrenys del pagès de tota la vida... què senten? Res...? ¿Tan difícil és apagar una cigarreta?

M’esgarrifa tanta crueltat, veure la dantesca destrucció d’allò cremat: arbres que tardaran anys i panys a renéixer, masies fantasmals, animals domèstics i salvatges morts, fauna aniquilada en uns minuts, i en alguns casos, fins i tot, la mort de persones... Per no mencionar el risc que viuen els bombers, els voluntaris i els pilots d’avions per controlar aquests assassinats encoberts. Les persones que haurien de llegir això no ho faran, però potser algú de nosaltres sí que podrà col·laborar en algun moment davant d’un fet tan bestial com és no apagar una burilla. Pocs actes són tan senzills per evitar una catàstrofe ecològica i humana.

ALBERT ALTÉS SEGURA

LLANÇÀ

La visió europea

Les recents i no tan recents decisions judicials i administratives espanyoles en relació amb la gestió de la pandèmia i l’enaltiment del franquisme, entre d’altres, no passen desapercebudes a Europa. Creixen aquí les veus, sempre del mateix color, que diuen que si les lleis europees entren en conflicte amb les nostres, aquestes últimes han de prevaldre, i que hauríem d’anar pensant en fer les maletes i deixar una Europa que “no nos quiere ”. És evident que qualsevol intent de solució, o almenys d’apaivagament, dels conflictes polítics que estem vivint vindrà de fora, ja que a dins hem demostrat a bastament no ser capaços de fer-ho sense acabar a bufetades. Aquesta diferència entre els punts de vista europeus i espanyols té una única causa que s’oblida sovint: Europa, com a concepte, es va fundar després de la Segona Guerra Mundial, amb la victòria de la democràcia. Però aquí va guanyar el feixisme, i va seguir manant molts anys més. Fins que això no ens quedi clar i siguem capaços de solucionar-ho no farem res de bo.

JOAN DOMÈNECH OLIVA

BARCELONA

L’infern del canvi climàtic

Més enllà dels greus problemes socials que patim els pobres en aquest salvatge segle XXI, el canvi climàtic -és i serà- per a tota la comunitat interclassista l’autèntic infern de la humanitat. I malgrat tot, sembla mentida, però resulta que una gran porció de la gent encara no ha entès res, que es considera negacionista del canvi climàtic. La calor extrema, els focs forestals i sobretot les inundacions destructives com les que s’han produït aquests darrers dies a l’oest d’Alemanya formen part de l’infern del canvi climàtic en majúscules.

JOSEP M. LOSTE

PORTBOU

Florentino i els mitjans de Madrid

La notícia de la irrupció dels àudios del Florentino Pérez criticant icones del Reial Madrid destaca a les seccions dels esports de quasi tots els mitjans, excepte l’As, el Marca i El chiringuito de jugones. Aquests dos diaris i la tertúlia esportiva presentada per Josep Pedrerol han fugit de l’escàndol al Santiago Bernabéu. La posició d’aquests mitjans davant dels incendis entorn del club no és nova. Considero que, a més de no complir amb el deure d’informar, exhibeixen una vegada més la hipocresia que els caracteritza en aquestes situacions, és a dir, quan el perjudicat és el Reial Madrid i, sobretot, el seu president, el Sr. Pérez.

JORDI PORTA SOLER

AMPOSTA

stats