Castells

2024, una temporada per al rellançament definitiu del món casteller

Les colles mitjanes i petites recuperen el seu millor nivell després d'anys complicats

3 min
Celebració dels Castellers de Sarrià

La recuperació castellera després de la pandèmia ha sigut dura. Les colles més potents han tingut més força per sobreposar-se a la situació i mantenir un bon nivell. Per sota, però, una gran majoria de colles han tingut més dificultats per adaptar-se a la nova situació: canvis de canalla, recuperació la massa social i renovació de castellers. Després d’anys complicats, aquest inici del 2024 mostra un panorama casteller molt més positiu amb colles a tots els nivells que estan superant els registres d’aquestes últimes temporades.

La canalla ha sigut el gran taló d’Aquil·les de moltes colles. L’aturada de dos anys va obligar molts nens i nenes a canviar de posició al pom de dalt. El procés, però, ha sigut lent, ja que fer una renovació completa té les seves dificultats. Per una banda, els més petits s'han d’acostumar a enfilar-se als castells màxims i, en el cas dels dosos, ha calgut un temps perquè tinguessin confiança plena en la nova posició. Així, bona part de les colles aquest any estan podent comptar amb la transformació de tot el pom després d’una feina de tres anys.

Augment en la gamma alta de 7 i castells de 8

La franja en la qual segurament s’ha notat una activació més gran és en les colles petites i mitjanes que fan castells de la gamma alta de 7 i castells de 8. Així, aquesta temporada hi ha 41 formacions que han fet castells superiors als bàsics de 7, quatre més que el 2023 a aquestes altures de l'any, i 22 amb castells de 8, cinc més.

Aquest fet és especialment significatiu, ja que suposa un creixement de la gran majoria de les colles. Alhora, la recuperació està arribant a zones més allunyades del Camp de Tarragona, on la manca de tradició també ha suposat anar a velocitats més lentes.

El cas paradigmàtic de Barcelona

Les colles barcelonines van ser de les que més van notar els efectes de la pandèmia. La recuperació a la capital, per tant, ha sigut força més lenta. Entre les colles grans, només s’han vist cinc castells de 9 en les últimes dues temporades: tres dels Castellers de Sants i dos dels de Barcelona. A més, colles com els Castellers de la Sagrada Família i els Castellers del Poble-sec també van tenir una baixada de nivell.

Aquest 2024, però, la dinàmica s’ha capgirat i la majoria han recuperat el bon to. Especialment rellevant és el cas de les colles més petites. Així, en aquest inici de temporada els Castellers de Sarrià han descarregat el primer 5 de 7 de la seva història, i la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample, el 4 de 7 amb l’agulla. Alhora, la Jove de Barcelona ha portat un 4 de 8 molt matiner. La resta també es mostren amb millors registres que els anys anteriors, amb l’única excepció dels Castellers de Barcelona, forçats per alguns canvis.

El Concurs de Castells com a punt de referència

Sovint es diu que les temporades de Concurs de Castells tenen un plus de motivació entre les colles. Aquest fet, però, segurament es limita a les colles més punteres candidates a guanyar-lo. Per a la resta, és una actuació molt important, però que no afecta gaire la planificació de la temporada.

Tot i això, el Concurs serà una bona fotografia per saber en quin punt està el món casteller. En l’edició del 2022, sis colles hi van portar castells de 9 i 15 més, de 8. Es preveu que la xifra sigui substancialment més alta a la cita d'aquesta tardor.

stats