Castells
Ara Castells 11/09/2023

45 anys entre la primera comissió i l’obertura final: per què ha trigat tant a obrir el Museu Casteller?

La instal·lació més esperada del món casteller obre aquest setembre després de dècades de continus retards

2 min
Façana del Museu Casteller

Aquest juliol s’anunciava definitivament que el Museu Casteller obriria les portes aquest setembre del 2023. Molts aficionats castellers van entonar aquella frase tan tòpica que diu “fins que no ho vegi, no m’ho creuré”. La veritat és que no els faltava raó, ja que el Museu ha anat acumulant retards continus. La primera comissió per al Museu es va formar el 1978, i no ha sigut fins al cap de 45 anys que s’ha pogut fer l’acte d’inauguració.

La idea de construir un museu casteller, per tant, ve de lluny. Va ser Pere Català Roca qui, el 1977, va plantejar-ne la necessitat al Congrés de Cultura Catalana. D’aquesta manera, l’any següent es va crear la primera comissió i fins a mitjans dels 80 es va establir una exposició de documentació just a la plaça del Blat de Valls. Els primers projectes seriosos del Museu, però, es van començar a configurar als anys 90, però sense que es pogués desbloquejar del tot.

El Consorci del Museu Casteller accelera el projecte

El 2005 es va fer un gran pas endavant amb la unió de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l'Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya per formar el Consorci del Museu Casteller.

El gran desbloqueig que s’havia de fer era decidir quin havia de ser l’emplaçament del Museu. El 2007 es va plantejar l’opció de construir un edifici específicament per al Museu, però l’arribada de la crisi econòmica ho va fer inviable. D’aquesta manera, no va ser fins al 2013 que es va acabar decidint que s’ubicaria precisament al costat de la plaça del Blat –el km 0 del món casteller–, en l'espai d'uns edificis en runes.

Aquesta va ser la quarta destinació atorgada al Museu, ja que als anys 90 i el 2003 s’havien plantejat altres opcions que es van acabar descartant.

Licitacions truncades i retards d’obertura

En els últims anys el Museu Casteller s’ha topat en més d’una ocasió amb problemes a l’hora d’adjudicar les licitacions, fet que ha provocat diversos enderrariments. L'any 2016 el conseller de Cultura del moment, Santi Vila, anunciava que la instal·lació obriria l'any vinent, però aquell 2017 l’empresa que aspirava al projecte museogràfic del Museu Casteller va retirar l’oferta.

Dos anys més tard, el llavors alcalde de Valls, Albert Batet, posava l'estiu del 2019 com a data d'obertura. La nova licitació per a la gestió íntegra del Museu per als següents 10 anys, però, va quedar deserta, ja que no s’hi va presentar cap oferta. A aquestes dificultats se li va afegir l’arribada de la pandèmia, que va obligar a aturar el projecte durant pràcticament dos anys.

Superada la pandèmia i amb l’obertura pràcticament enllestida, el 2022 l’Oficina Nacional d’Avaluació va demanar un conveni que també va paralitzar-ne l’obertura. I encara el febrer passat l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré –que a les municipals del maig va revalidar el càrrec–, va anunciar que la inauguració seria durant la primavera. Finalment es va haver d’ajornar novament, fins a aquest setembre, un cop es va adjudicar un contracte de servei per un any en lloc d’una licitació de 5 anys com estava prevista.

Cronologia Museu Casteller 2005 - 2023

2005

Es configura el Consorci del Museu Casteller.

2007

Proposta de construcció d’un nou edifici específicament per al Museu.

2009

Comença la redacció del projecte.

2013

S’estableix l’emplaçament definitiu del Museu Casteller.

2014

S’inicia l’enderroc dels edificis.

2015

El 27 de març es fa l’acte de la primera pedra i comencen les obres.

2016

El Conseller de Cultura, Santi Vila, anuncia que el Museu obrirà el 2017.

2017

L’empresa que aspirava al projecte museogràfic del Museu Casteller retira l’oferta.

2018

Comença l’última fase de les obres.

2019

Febrer: l’alcalde de Valls, Albert, Batet, anuncia que el Museu obrirà l’estiu del 2019.

Juliol: el concurs per la gestió del Museu queda desert.

2020/2021

Aturada per la pandèmia.

2022

L’Oficina Nacional d’Avaluació demana un conveni.

2023

Febrer: l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, anuncia que el Museu obrirà la primavera del 2023.

Es firma un contracte de servei per un any en comptes de la licitació prevista de 5 anys.

Juliol: s’anuncia l’obertura del Museu Casteller per al setembre.

Setembre: obertura del Museu Casteller

stats