Ara Castells 14/02/2016

La diada de Santa Eulàlia veu els primers castells de vuit de la temporada

Els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Barcelona han completat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona els primers quatres de vuit de l'any

Marta Díaz
3 min
La plaça de Sant Jaume s'omple per a la primera gran diada castellera de l'any a Barcelona / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLa plaça de de Sant Jaume s'ha omplert aquest migdia per acollir la primera actuació castellera completa de la temporada a la ciutat de Barcelona. Enguany la diada ha comptat amb la novetat de la participació d'una colla forana, la dels Capgrossos de Mataró, que per primer cop acompanyava a les formacions locals en la celebració de Santa Eulàlia. El tret de sortida de l'exhibició castellera ha estat precedit d'un minut de silenci en memòria de la diputada al parlament per Junts pel Sí, Muriel Casals, durant el qual la plaça ha quedat en el més absolut silenci en mostra de respecte cap a una de les principals figures de l'independentisme en els darrers anys. Tot seguit, Barcelona ha estat testimoni dels primers castells de vuit pisos de l'any, aquest cop, per partida doble.

En només quaranta-cinc minuts, les set colles participants han completat les vint-i-una construccions de la jornada en aixecar els castells a l'antiga, és a dir, cada colla ha alçat els seus castells sense ordre ni torns preestablerts.

La primera ronda ha estat protagonitzada pels castells de la gamma alta de set. Els Castellers de Barcelona, els Castellers de Sants i els de la Sagrada Família han descarregat el quatre de set amb agulla mentre que els del Poble Sec han optat pel quatre de set bàsic. Els Castellers de la Vila de Gràcia i els Capgrossos de Mataró han encetat la seva actuació amb l'estructura del cinc de set i la Colla Jove de Barcelona ha descarregat el set de sis per escalfar motors.

En la segona ronda ha estat quan s'han pogut veure els primers castells de vuit pisos de la jornada i també els primers del 2016. Aquests han arribat de la mà dels els Capgrossos de Mataró, avui colla convidada a l'actuació, i dels Castellers de Barcelona. Tot i mantenir l'estructura lleugerament desquadrada, els mataronins han assentat el seu quatre de vuit amb l'aleta i l'han descarregat amb un petit tremolí fruit dels nervis. El segon l'han descarregat els Castellers de Barcelona, després d'un primer peu desmuntat han completat el carro gros amb solvència i rapidesa, només estirant-se una mica durant el descens.

Els Castellers de Barcelona completen el 4d8 a la diada castellera de Santa Eulàlia per quart any consecutiu / CRISTINA CALDERER

Els Castellers de Sants i els Castellers de la Vila de Gràcia han completat sengles sets de set, els Castellers del Poble Sec i els de la Sagrada Família el cinc de set; i la Colla Jove de Barcelona s'ha apuntat el seu primer castell de set pisos de l'any, el quatre.

En el tercer torn virtual -recordem que l'exhibició s'ha realitzat a l'antiga, sense rondes establertes- també s'han vist castells de la gamma alta de set. Els Castellers de Barcelona han optat pel cinc de set, els de la Vila de Gràcia pel quatre de set amb agulla i els Capgrossos de Mataró han finalitzat els seus tres castells amb el set de set.

Els Castellers del Poble Sec i els de la Sagrada Família han acabat la seva diada amb castells bàsics de la gamma de set, el tres i el quatre respectivament, ambdós lleugers i vaticinant els principals objectius d'enguany de les dues colles barcelonines. Per acabar, la Colla Jove de Barcelona ha completat un tres de sis.

Les colles han tancat la primera actuació de l'any amb els seus pilars finals. El tradicional pilar al balcó, presidit enguany per l'alcaldessa Ada Colau, ha anat a càrrec dels Castellers de la Vila de Gràcia.

Castellers de Sants: 4d7a, 7d7, 4d7, P4, P5, P4

Castellers de Barcelona: 4d7a, 4d8, 5d7, P4, P5, P4

Castellers de la Vila de Gràcia: 5d7, 7d7, 4d7a, P5, P4, P4, P4

Colla Castellera Jove de Barcelona: 7d6, 4d7, 3d6, P4, P4xs

Castellers del Poble Sec: 4d7, 5d7, 3d7, P4, P5, P4

Castellers de la Sagrada Família: 4d7a, 5d7, 4d7, P5

Capgrossos de Mataró: 5d7, 4d8, 7d7, P4, P5, P4

stats