Ara Castells 30/04/2017

Els Castellers de París exhibeixen tot el seu potencial

Aprofitant el seu bateig, la colla francesa completa per primer cop en el seu historial tres construccions de 6 pisos en una mateixa actuació

Efren Garcia
3 min
Els Castellers de París completen tres castells de sis pisos en la vigília del seu bateig

BarcelonaUna de les cites cabdals d'una colla castellera és la diada del seu bateig. Un cop les agrupacions han rodat els seus primers castells i tenen el nivell desitjat per ser considerades per la resta del món casteller, s'acostumen a vestir de gala el dia del seu bateig en societat. Aquest cap de setmana ha estat l'oportunitat dels Castellers de París, que, acompanyats de les seves dues colles padrines, han demostrat que el seu progrés dona els fruits desitjats en completar la millor actuació de la seva breu història.

Les colles convencionals acostumen a fer coincidir l'estrena en públic i la de la camisa del seu color identificatiu –fins llavors vesteixen camises blanques– amb el bateig, però les característiques pròpies de les formacions nascudes arreu d'Europa, fora del Principat, fa que els primers passos siguin més complicats i que el temps transcorregut fins a l'estrena es demori notablement. Els autoanomenats Geperuts de París ja fa mesos que lluïen la seva camisa blau cel i que exhibien les seves construccions de 6 pisos. Actuant sovint en solitari, a gran distància de la formació més pròxima, els problemes en l'aprenentatge i les rotacions dels components de les colles acostumen a ser més accentuats que a Catalunya.

Tot i així, una de les novelles formacions de fora del Principat més prolífiques és la francesa i així ho ha demostrat aquest cap de setmana. Acompanyats dels Castellers del Poble Sec i dels Castellers de Lleida, aquest dissabte, en la vigília de l'actuació principal, ja van descarregar per primer cop tres castells de 6 pisos i fins i tot es van atrevir amb el pilar de 5 aixecat per sota. Els Castellers de París van completar els dos castells bàsics de 6, el 3 i el 4, mostrant-ne gran solidesa, i va ser en el tercer torn quan van haver de superar les dificultats de fer un pas endavant per completar amb èxit un 3 de 6 amb agulla força nerviós. En la ronda de pilars van portar a plaça per primer cop el pilar de 5 aixecat per sota, si bé l'espadat va fer llenya en la penúltima aixecada.

Els Castellers de Lleida van ser els encarregats de mostrar els 7 pisos d'alçada en l'actuació d'aquest dissabte. Els de la camisa bordeus van descarregar un lleuger 4 de 6 amb agulla, seguit del 5 de 6 en el segon torn. Van guardar la tercera ronda per atacar el 3 de 7. Després d'un intent desmuntat, els ilerdenses van deixar bocabadat el nombrós públic que s'havia reunit davant de la Grande Halle de La Villette a la capital parisenca.

Condicionats pel nombre d'efectius i per un viatge accidentat, ja que el seu vol va sortir amb més de dues hores de retard, fet que els va fer aterrar a l'aeroport d'Orly poc més d'una hora abans de l'actuació, els Castellers del Poble Sec van optar pels castells de 6 pisos. Van descarregar el 3 i el 3 amb agulla i van apostar pel 2 de 6 com a millor construcció.

Aquest diumenge, els Castellers de París encara han pogut millorar els registres en repetir el 3 de 6 i el 3 amb agulla i afegir-hi el 4 de 6 amb el pilar. Aquest cop sí, a la ronda de pilars han pogut completar el primer pilar de 5 aixecat per sota de la seva història. Els Castellers de Lleida han repetit la seva actuació, amb el 3 de 7 com a millor construcció, mentre que els Castellers del Poble Sec han tornat a tenir en el 2 de 6 el seu millor castell. La diada s'ha acabat amb un 3 de 6 de germanor, en el qual cada colla ha format una de les rengles del castell.

Dissabte, 29/04/2017Castellers de París:

P4 cam, 2 P4, 3d6, 4d6, 3d6a, i P5xs

Castellers del Poble Sec: 3d6, 3d6a, 2d6, 2 P4

Castellers de Lleida: 4d6a, 5d6, id 3d7, 3d7, 2 P4

Diumenge, 30/04/2017

Castellers de París: 3d6, 3d6a, id 4d6a, 4d6a, P5xs

Castellers del Poble Sec: 3d6, id 4d6, 2d6, 3d6a, 2 P4

Castellers de Lleida: 5d6, id 3d7, 3d7, 4d6a, 2 P4

stats