Ara Castells 30/07/2019

Els castells amb agulla entren en escena

L'aposta d'enguany pels castells de vuit amb agulla obre les opcions a veure'ls sobre un folre

Guillem Andrés
2 min
3d8p de la Joves de Valls

BarcelonaEn l'època de recessió, o normalització, que viuen les colles, aquestes busquen nous objectius que il·lusionin els castellers i que permetin continuar fent passos endavant. En aquesta temporada les colles més potents del país han trobat en l'estructura del pilar una via a explotar en forma de castells de vuit amb agulla, els quals esperen pujar sobre un folre. El 3d8a, especialment, ha fet un gran salt respecte a les temporades anteriors.

Les dues colles vallenques són les que clarament aposten més per aquests tipus de castells. La Colla Joves Xiquets de Valls ha sorprès en aquests mesos de temporada pel domini aclaparador del pilar, que l'ha portat a acumular vuit castells de vuit amb agulla, set dels quals són el 3d8a. La Colla Vella dels Xiquets de Valls, en canvi, ha fet el camí invers i s'ha mostrat dominadora del 4d8a: enguany ja en suma sis. En les últimes dues actuacions, a més, també hi ha afegit dos 3d8a. Cap de les dues colles ha carregat mai el 3d9fa, i això fa que la rivalitat també jugui un paper important a l'hora de saber quina formació serà la primera que l'aconseguirà.

Minyons de Terrassa, Jove de Tarragona i Castellers de Vilafranca són les tres colles restants que enguany han descarregat el 4d8a en una ocasió cadascuna. El 4d8a dels verds a la diada de Cal Figarot, a més, és el primer que completen des del juny del 2017. En total, per tant, s'han vist dinou castells de vuit amb agulla descarregats (deu 4d8a i nou 3d8a), respecte als catorze de l'any passat. A totes aquestes colles també s'hi podria afegir aviat la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, que treballa el 4d8a de cara a Sant Magí del 19 d'agost, el primer del seu historial.

De fet, en uns anys d'abundància de gammes extres, els castells de nou amb agulla han sigut escassos. L'any passat, per exemple, no es va veure cap intent de 3d9fa i només la Colla Vella i la Jove de Tarragona van completar el 4d9fa. Els rosats, precisament, han sigut els grans dominadors del 4d9fa en els últims anys. Des del 2015, els vallencs n'han descarregat 22 del total de 26 que s'han completat a les places castelleres. Els altres quatre es divideixen, a parts iguals, entre els Castellers de Vilafranca i la Jove de Tarragona.

Aquesta aposta d'enguany pels castells de vuit amb agulla ja fa pensar que les colles es plantegen fer-los de nou sobre un folre. Els Castellers de Vilafranca, per exemple, ja han anunciat que en aquesta setmana d'assajos s'intensificaran la feina amb el 4d9fa per veure si poden arribar aquest dissabte a Vilanova a la Diada de les Neus. La Colla Vella, alhora, ja el tenia a punt per Sant Joan, tot i que finalment el van descartar. La diada de Firagost del 7 d'agost, per tant, és una nova data marcada pels rosats i a la qual la Joves de Valls també vol arribar amb opcions de fer el 3d9fa.

stats