Ara Castells 16/09/2019

Els castells desfolrats agafen velocitat de creuer

Els últims anys han sigut freqüents els castells desfolrats, mentre que els de deu s'han estancat

Guillem Andrés
3 min
2d8sf de la Colla Vella dels Xiquets de Valls

BarcelonaFer castells és molt difícil. I si són de deu pisos o desfolrats, encara més. Per això hem de gaudir amb gestes com les d'aquest diumenge de la Colla Vella dels Xiquets de Valls durant l'actuació del primer diumenge de les festes de Santa Tecla, en què van descarregar el 2d8sf i el 4d9sf. És tot just la tercera vegada a la història que passa, encara que, immersos en la voràgine castellera, pot arribar a semblar no tan extraordinari. En els últims anys, per exemple, ja hem vist la dificultat d'assolir castells de deu pisos, mentre que entre el 2015 i el 2017 ens havíem acostumat a veure'ls sovint a plaça.

Des del 3d10fm descarregat pels Castellers de Vilafranca per Tots Sants de l'any passat no se n'ha tornat a completar cap amb èxit. Per contra, pel camí s'han arribat a descarregar sis castells sense folre (cinc 2d8sf i un 4d9sf). Aquest èxit va acompanyat, en bona part, per l'excel·lent estat de forma de la Colla Vella en aquesta mena de castells, tot i que també indica un canvi de tendència en el món casteller.

L'agost del 2017, en època d'abundància dels castells de deu, la comissió assessora del Concurs de Castells va introduir modificacions a la taula de puntuació i va situar els castells sense folre per damunt dels castells de deu pisos. Això es va traslladar automàticament als assajos i a les places, i es van intensificar les proves amb el 2d8sf i el 4d9sf, dos castells que passaven a ser claus per guanyar el Concurs. Sigui per aquest fet o perquè les colles van començar a notar un descens de camises, fruit del desgast de tants anys d'exigència, la tendència es va invertir. Els castells de deu, per tant, ja costaven més de veure, mentre que els desfolrats eren més freqüents a les cites més destacades del calendari.

Però la temporada actual va començar amb rumors que la comissió assessora (cal recordar que en bona mesura és formada per colles castelleres) tornaria a invertir l'ordre d'aquests castells i els de deu passarien, novament, a ser més puntuats que no pas els desfolrats. La Colla Vella, per exemple, ja va admetre a principis d'any que els tocaria treballar les manilles per acostar-se als castells de deu, perquè acabarien sent més valorats. Això s'ha confirmat aquest mateix estiu en una taula de puntuacions que va entrar en vigor l'1 de setembre passat.

Tot i l'intercanvi a la taula de puntuacions, que podria empènyer les colles a assajar més els castells de deu, els resultats encara no s'han vist a plaça, com sí que va passar en la modificació anterior. Aquest any els Castellers de Vilafranca han carregat tres vegades el 3d10fm, mentre que en els castells desfolrats la Colla Vella ja acumula quatre 2d8sf i un 4d9sf descarregats (a més d'un 4d9sf carregat) i la Joves de Valls un 2d8sf descarregat. Les dades demostren la dificultat de les colles per disposar d'un gruix de gent que els permeti fer bones proves de castells de deu. En una colla tan potent actualment com la Vella, cal remuntar-se al 2017 per trobar el seu últim castell de deu descarregat. Per altra banda, les xarxes d'assaig i la inèrcia de la feina feta aquests últims anys continuen donant fruits en els castells sense folre.

Des que el 1998 es van completar els primers 3d10fm i 4d9sf, els castells sense folre sempre han anat per davant. En èpoques amb menys gent als assajos, especialment durant la primera dècada del segle XXI, els castells de deu van ser molt cars de veure a plaça. Però el 2014 ja es va produir un canvi i les colles van poder aprofitar l'efervescència castellera per acumular-ne. Aquesta etapa s'ha pogut allargar un temps, però l'any passat ja es va notar clarament l'esgotament amb una reducció de castells de deu i una efectivitat més baixa. Per acabar-ho d'adobar, el 4d10fm ha desaparegut del mapa i els últims que es van coronar van ser per Santa Úrsula el 2017 i el descarregat al Mercadal aquell mateix any (tots dos de la Colla Vella). Els castells sense folre, per tant, han esdevingut protagonistes i actualment la diferència entre les dues categories de castells és la més diferenciada de la història.

Davant uns resultats satisfactoris, les principals colles del país continuen insistint-hi. És per això que la nova frontera dels castells se situa en el 3d9sf o descarregar el 2d9sm (els Castellers de Vilafranca l'han carregat tres vegades). Les dues colles vallenques, especialment, han posat la banya en el 3d9sf i és molt probable que aquest any se'n torni a veure algun intent de les dues formacions.

stats