Ara Castells 25/09/2016

Els castells de set i mig, protagonistes a Torredembarra

Les colles participants han ofert un espectacle de castells de set i set i mig, exhibint un estat de forma excepcional, tot i que amb resultats desiguals

Carol Martín
4 min
Els castells de set i mig, protagonistes a Torredembarra

BarcelonaLa primera jornada del Concurs de Castells ja té un podi conformat pels Castellers de Badalona, la Colla Castellera de Figueres i els Castellers de Sant Vicenç dels Horts. Però a banda dels resultats excel·lents obtinguts a la part alta de la classificació, la resta de colles també han acumulat un bon nombre d'èxits.

Els Minyons de l'Arboç, quarts classificats, han vist truncat el seu ascens al podi a tercera ronda, després de descarregar dos castells tan importants com el set de set i el cinc de set. El quatre de set amb agulla se'ls ha resistit en dues ocasions, un intent desmuntat en un primer moment, i en la repetició l'agulla no ha resistit la descarregada del quatre, que ha cedit quan quarts ja eren a la pinya. Els cinquens, els Castellers de Cerdanyola, en canvi, han vist l'altra cara de la moneda, descarregant el cinc de set de manera èpica, ja que després de l'aleta l'estructura ha perdut totalment les mides; tot i això, els de la camisa verda han pogut salvar-la i apuntar-se a tercera ronda el tres de set amb agulla.

Els Castellers d'Esparreguera tenien com a principal repte recuperar el dos de set, que fins ara no han pogut descarregar mai. Després d'un excel·lent cinc de set, lent de ritme però molt serè i experimentat, han atacat el dos, que en un primer intent han decidit desmuntar. A la segona, el castell ha pujat concentrat, però l'entrada de l'acotxador ha fet saltar els pisos superiors, que no han tingut l'oportunitat de defensar el castell. El tres de set de la tercera els ha atorgat la sisena posició.

Els Castellers de Castelldefels surten de plaça amb un gran somriure, ja que després de 22 anys han aconseguit dibuixar l'aleta del cinc de set un cop més. Després del tres de set amb agulla, que ha quedat en carregat, i del tres de set, els grocs han hagut de desmuntar el cinc de set per indecisió de la canalla. En el segon intent, la indecisió de la canalla ha tornar a ser palesa, però la valentia ha guanyat la lluita i han seguit amunt. Després de l'aleta, el castell s'ha entregirat pels pisos superiors, que no ha pogut aguantar fins a la sortida de la canalla petita i ha cedit. A última hora, els grocs han anunciat el dos de set, però finalment la colla ha decidit no provar-ho a la ronda de millora i, per tant, han clos la seva actuació a la setena posició.

Els castells de set i mig també han estat protagonistes per als Castellers de Caldes de Montbui, que després del tres de set han aconseguit descarregar el tres de set amb agulla. Tot i perdre les mides l'estructura exterior, el pilar s'ha mostrat sòlid, un bon presagi per al següent castell, el quatre de set amb agulla. En aquest cas també s'ha obert l'estructura exterior, però la sort no ha jugat al seu favor, ja que a la sortida de dosos ha cedit el pis de terços i ha deixat el castell en intent. Han clos l'actuació amb el quatre de set, que els ha permès classificar-se en la vuitena posició.

Els Castellers del Riberal, en la seva primera participació del Concurs de Castells, han assolit la novena posició després de descarregar el tres i el quatre de set, i carregar a tercera ronda el quatre de set amb agulla. El castell s'ha tancat perillosament per la part superior, però han pogut treballar-lo. Els nervis s'han apoderat de l'estructura durant la descarregada, i la brusca sortida dels quarts ha fet que els terços toquessin el pilar, que ha aguantat els segons necessaris perquè els segons es deixessin anar i es considerés carregat el castell.

Els Nois de la Torre, per la seva banda, han clos la diada sense cap caiguda, amb la clàssica de set, el mateix resultat que els Xiquets de Vila-seca i els Matossers de Molins de Rei, que els ha atorgat la desena, onzena i dotzena posició respectivament. En el cas dels vila-secans, cal remarcar que han alçat el quatre de set amb agulla a tercera ronda, que no han descarregat encara des de la seva refundació. El castell s'ha completat, però la descarregada nerviosa del quatre ha fet que l'enxaneta agafés el quart del pilar de les mans quan baixaven quarts i no la deixés anar abans de començar el descens, amb els segons ja fora del castell.

Per acabar, els Salats de Súria avui no han tingut el dia; tot i ser l'única colla que es presentava avui a Torredembarra amb el dos de set descarregat enguany, la sort no ha jugat al seu favor. A primera ronda, el dos de set s'ha allargat i el pis de quarts ha cedit en el moment que l'enxaneta remuntava els dosos. La caiguda ha passat factura als Salats, que a segona ronda no han pogut completar el tres de set, que ha quedat en intent desmuntat. Han decidit renunciar a les rondes de castells per poder seguir treballant per al que queda de temporada.

La classificació final de la primera jornada del Concurs de Castells ha estat la següent:

1. Castellers de Badalona: 4d8, 5d7, 7d7, vano de 5

2. Colla Castellera de Figueres: 5d7, 2d7, 4d7a, P5

3. Castellers de Sant Vicenç dels Horts: 4d7a, 5d7, i3d7xs, 3d7a, 2 P4

4. Minyons de l'Arboç: 7d7, 5d7, id 4d7a, i 4d7a, 3d7, P4

5. Castellers de Cerdanyola: 3d7, 5d7, 3d7a, P5

6. Castellers d'Esparreguera: 5d7, id 2d7, i2d7, 3d7, 4d7, 3 P4

7. Castellers de Castelldefels: 3d7a c, 3d7, id5d7, 5d7 c, 2 P4

8. Castellers de Caldes de Montbui: 3d7, 3d7a, i4d7a, 4d7, P4

9. Castellers del Riberal: 3d7, 4d7, 4d7a c, P5

10. Nois de la Torre: 3d7, 4d7, id 2d6, 2d6, P5, 4 P4

11. Xiquets de Vila-seca: 3d7, 4d7, id 4d7a, 2d6, P5

12. Matossers de Molins de Rei: 3d7, id 4d7, 4d7, 2d6, 2 P4

13. Salats de Súria: i2d7, id 3d7, 2 P4

stats