Castells
Ara Castells 18/05/2022

El Concurs de Castells repensa el rànquing i el nombre de colles

L’aturada per la pandèmia obliga a repensar el format

2 min
La Colla Vella dels Xiquets de Valls carrega el 4d10fm al Concurs de Castells de Tarragona

La temporada de la plena represa del món casteller té una cita ineludible el 25 de setembre a Torredembarra i el cap de setmana de l'1 i el 2 d'octubre a Tarragona amb les tres jornades del XXVIIIè Concurs de Castells. A hores d'ara, però, encara hi ha alguns dubtes sobre quin format tindrà, i els últims dies la comissió assessora ha fet la primera reunió per establir les bases de l'edició d'enguany.

Un dels principals punts a discutir és quin criteri s'utilitzarà per determinar les colles que participaran en cada una de les jornades. La decisió depèn de l'organització del Concurs, però la comissió assessora –formada per les colles de Tarragona, els Nois de la Torre, les millors classificades a l'últim Concurs, periodistes i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya– també té un pes destacat a l'hora de saber quin és el parer general.

Fins ara s'ha definit el rànquing tenint en compte les 5 millors actuacions des de l'1 de setembre de la temporada anterior fins al 31 d'agost de l'actual. En el cas d'enguany comprendria els castells fets en aquestes dates d'entre el 2021 i el 2022, però a la comissió es va posar sobre la taula que aquest rànquing no definiria el nivell real de les colles fruit de l'anomalia de la temporada de la represa. D'aquesta manera, una de les opcions que es planteja és que també es tingui en compte el tram final de la temporada 2019, abans de l'aturada. S'espera, per tant, que en els pròxims dies ja hi hagi una decisió en ferm.

L'altra gran qüestió a definir és el nombre de colles participants. En les últimes edicions han estat 42: 12 a la jornada de Torredembarra, 18 a la jornada de dissabte a la Tarraco Arena Plaça (TAP) i 12 a la de diumenge també a la TAP. El nombre de colles, però, podria variar per garantir que cada una d'elles pugui dur a terme una actuació completa amb castells de la taula de puntuació. L'actuació mínima, per tant, hauria d'estar formada pel 2 de 6, el pilar de 5 i el 9 de 6 o un castell de 7. En cas de fer una retallada de colles, seria de les de dissabte, i es mantindrien les 12 a les altres dues jornades. En aquest cas, però, la decisió de l'organització possiblement no arribarà fins a conèixer l'evolució de la temporada.

No fer passos enrere

El context actual del món casteller condiciona algunes decisions sobre com ha de ser el Concurs d'enguany. Des de l'organització, per tant, tenen clar que s'han d'adaptar a la situació, però asseguren que no poden fer unes normes específiques per a aquesta edició. D'aquesta manera, destaquen que el Concurs té un gran recorregut i que no es poden fer passes enrere.

Actualment, doncs, la comissió assessora del Concurs es troba en la definició final del protocol de plaça, del qual tampoc s'esperen grans canvis. On no hi haurà cap modificació és a la taula de puntuacions, ja que es manté la que ja s'havia aprovat per a l'edició del 2020 que es va suspendre per la pandèmia.

stats