Castells
Ara Castells 30/09/2022

Les construccions sense folre i les de deu pisos tornaran a ser protagonistes en un Concurs de Castells atractiu a molts nivells

Els Castellers de Vilafranca i les dues colles de Valls es disputaran el podi final

4 min
Concurs de Castells 2018

La gran actuació del Concurs de Castells torna aquest diumenge a les 10 h amb una expectació màxima, davant d’unes colles punteres amb uns programes molt ambiciosos que fan oblidar l’aturada per la pandèmia i un seguit de formacions que buscaran fer un pas endavant.

Els castells nets i els de 10, claus per a la victòria

Com si pràcticament no hi hagués hagut aturada, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls arriben a la Tàrraco Arena Plaça (TAP) amb la voluntat de completar els anomenats gamma extra prèmium. Entre les tres colles, però, hi haurà algunes diferències.

Els verds han tingut clar des d’inici de la temporada que la victòria del Concurs estaria en els castells de 10 i els desfolrats. D’aquesta manera, fa mesos que estan treballant les manilles, una feina que ja els va dur a carregar el 3 de 10 per Sant Fèlix. En les últimes setmanes també han avançat molta feina amb el 4 de 10, que també podria veure diumenge. Alhora, els vilafranquins no s’han descuidat dels castells nets i aquesta setmana descarregaven per primer cop en un assaig el 4 de 9 sense folre i han fet bones proves de 2 de 8 sense folre fins a la col·locació de l'acotxador.

Les colles vallenques, en canvi, s’espera que focalitzin més l’atenció en els castells desfolrats. Totes dues han completat aquesta setmana el 2 de 8 sense folre sencer i han col·locat dosos al 4 de 9 sense folre. En els últims dies també ha aparegut amb força el 3 de 9 sense folre, al qual la Colla Vella aquesta setmana ha posat l’acotxador.

Aquest seria el programa de màxims de totes tres colles, però també és evident que compten amb menys rodatge que altres anys. De tots aquests castells, a plaça només s’ha vist el 3 de 10 carregat de Vilafranca, el 2 de 8 sense folre de la Vella i el mateix castell per part de la Joves que van considerar carregat. Així, també s’espera que puguin entrar en escena altres castells de gamma extra que ajudin les colles a endur-se la victòria. En aquest terreny els verds compten amb més gamma, amb el 5 de 9 amb folre, el pilar de 8 i el 2 de 9 amb folre i manilles descarregats. La Vella ha descarregat el pilar de 8 i ha carregat el 2 de 9, i la Joves ha carregat el pilar de 8 i el 5 de 9. Els castells amb agulla també poden ser territori de rosats i vilafranquins en cas de necessitat.

L’estratègia, per tant, també serà un factor important en un dels concursos més oberts dels últims temps i en el qual hi pot haver moltes sorpreses.

L’assalt a la gamma extra de la Jove

La Jove de Tarragona tenia ganes d’ensenyar la gamma extra per Santa Tecla, però la pluja els va impedir d’intentar-ho. Per a diumenge, compten amb les estrenes del 9 de 8 i el 2 de 9 amb folre i manilles com a possibles castells. També tenen els dos bàsics de nou en cartera, els quals han completat en diverses ocasions entre agost i setembre.

Moixiganguers i Xiquets encaren la tripleta

Dues de les colles que estan oferint un millor rendiment aquest any són els Moixiganguers d’Igualada i els Xiquets de Tarragona. Totes dues tenen apamat el 2 de 8 amb folre, el 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre com a millor actuació de la temporada, a la qual per al Concurs volen sumar el 4 de 9. En el cas dels igualadins seria el primer de la seva història.

Sant Pere i Sant Pau aspira a colla revelació

En un nivell inferior, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau estan sorprenent aquest any pel gran nivell tècnic que estan exhibint en els castells de la clàssica de vuit i el pilar de 6. Així com la Jove, aquesta formació també tenia Santa Tecla com a actuació per a fer un pas endavant, però finalment el faran al Concurs. Els de la camisa verda, per tant, tenen preparats el 2 de 8 amb folre i el pilar de 7 amb folre, ja descarregats abans de la pandèmia, i el 3 de 8 amb agulla, que seria inèdit.

Superar la barrera de la clàssica

A partir d’aquí, ens trobem amb cinc colles que poden presentar un programa bastant similar, amb castells de les gammes bàsica i alta de vuit: els Capgrossos de Mataró, els Xiquets de Reus, els Castellers de Barcelona, els Castellers de Sants i els Castellers de Sabadell.

Entre aquest grup, però, no es pot descartar que alguna formació provi un castell de nou. Els que ho tenen més encarat són els Capgrossos de Mataró, amb el 3 de 9 amb folre, al qual també podrien afegir el 5 de 8 i el 4 de 8. Per la seva banda, els Castellers de Barcelona tenen força clar l’intent del 2 de 8 amb folre, mentre que una bona prova aquest divendres del 4 de 9 amb folre també els podria dur a portar-lo diumenge a Tarragona.

Els Xiquets de Reus treballen per dur tres castells de vuit a la TAP, encara que arriben condicionats per l'última caiguda aquest diumenge del 4 de 8 i podrien haver de rebaixar pretensions. Els Castellers de Sabadell volen plantar-hi el 7 de 8, carregat aquest any, encara que tenen opcions, però menys, el 3 de 8 i el 2 de 7. Finalment, els Castellers de Sants s'esperaran uns dies a encarar reptes superiors i al Concurs buscaran continuar agafant confiança amb la clàssica de vuit.

stats