La veu del primer castell de nou del segle XX, guardonada amb el premi Isidre de Rabassó

Lluís Figuerola va ser pioner en les retransmissions castelleres entre els anys 70 i 80

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va fer història a la diada de Santa Úrsula de l’octubre del 1981 amb el primer castell de nou del segle XX i Lluís Figuerola ho va retransmetre en una narració que encara avui és recordada, especialment entre els rosats. Aquest any la Colla Vella l’ha guardonat amb el VI Premi Isidre de Rabassó a la identitat castellera per “la seva aportació a la difusió i transmissió del fet casteller, mitjançant els mitjans radiofònics”.

El jurat ha considerat que les “les seves retransmissions, plenes de passió i sentiment vers els Xiquets de Valls, van saber transmetre l’emoció, la passió, el neguit i la il·lusió”. La seva retransmissió d’aquell 4d9f del 1981 és la més recordada, però alhora Figuerola va ser a pioner de les retransmissions dels concursos, diades castelleres dels Xiquets de Valls i del fet casteller entre els anys 70 i 80.

L’any passat el guardonat va ser l’historiador Xavier Güell per la difusió del fet casteller, sobretot des dels seus orígens fins al final de la Guerra Civil. Anteriorment també l’havien rebut Eloi Miralles, Xavier Brotons, Pere Ferrando i l’editorial Rafel Dalmau.