Ara Castells 16/10/2016

Esclat de premis castellers en el tram final de temporada

De l'Alt Camp al Berguedà, les estrenes i recuperacions de construccions grans i petites centren l'atenció del cap de setmana

Efren Garcia
2 min
Els Castellers de Sants descarreguen el P8fm per primer cop

BarcelonaAmb l'arribada del tram decisiu de la temporada, un gran nombre de formacions han pitjat a fons l'accelerador per arrodonir la que pot esdevenir la millor campanya castellera de la història. A banda del primer 3 de 10 amb folre i manilles descarregat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona al Vendrell, els èxits s'han multiplicat a tots els nivells, des dels 6 pisos fins a la gamma extra.

La plaça Vella del Vendrell ha vist dues de les estrenes més destacades del cap de setmana. Després de coronar per primer cop el 3 de 10 amb folre i manilles al Concurs de Castells del 2014, la Colla Jove Xiquets de Tarragona ha completat la feina descarregant per primer cop una construcció de 10 pisos. La capital del Baix Penedès s'inscriu així en el selecte grup de ciutats que han gaudit d'alguna de les estructures més altes del món casteller.

La mateixa cita ha servit perquè els Nens del Vendrell plantessin cara per primer cop en el seu llarg historial al 4 de 9 amb folre. Els de la camisa vermella han descarregat aquesta construcció al primer intent, mostrant una solvència més que notable.

La barcelonina plaça Bonet i Muixí ha vist avui cinc construccions de gamma extra, entre les quals ha destacat el primer pilar de 8 amb folre i manilles descarregat pels Castellers de Sants. Els Borinots van coronar el més gran dels espadats a Terrassa fa dos anys, però no l'havien arribat a completar mai. Els Minyons de Terrassa s'han apuntat també el primer d'aquesta temporada.

Després d'assolir el primer pilar de 6 de la seva història fa menys de tres mesos, els Xiquets de Reus han fet un nou pas endavant en descarregar a Alcover el seu primer pilar de 7 amb folre. La diada castellera de la festa major d'Alcover ha vist com els de la camisa de color avellana es feien seu l'espadat amb folre en el seu primer intent a plaça.

Sens dubte, aquest ha estat un cap de setmana especial pel que fa als pilars: els Bordegassos de Vilanova han descarregat el de 6 pisos 12 anys després de l'últim complet, i els Torraires de Montblanc han recuperat el de 5, que no descarregaven des de l'any 2000.

Després de carregar el primer 2 de 7 del seu historial al més de juny a Sant Quintí de Mediona i al mes de juliol a Bagà, els Castellers de Berga han completat el cercle en descarregar la torre per primer cop. L'han assolit a Guardiola de Berguedà, on han actuat amb els Nyerros de la Plana.

Dissabte, els Xerrics d'Olot van confirmar una lenta però constant projecció en les últimes temporades en descarregar el primer castell de gamma alta de 7 de la seva història. Els de la Garrotxa es van apuntar el 4 de 7 amb agulla i van segellar per primer cop una diada amb tres castells de 7 pisos.

Els Castellers de Gavà han arrodonit aquest diumenge la millor actuació des de la seva refundació en descarregar el seu primer 5 de 6. Els de la camisa blava han posat la cirereta a la diada amb dos castells més de la gamma alta de 6, el 4 amb el pilar i el 2 de 6.

stats