Microsites 08/07/2019

La inversió de futur es cuina a foc lent

Les colles s’han trobat amb la necessitat de fer un relleu generacional, un procés que demana temps

Guillem Andrés
2 min
Detall del tronc del 4d9f dels Castellers de Vilafranca al Pla de la Seu

BarcelonaLa formació de nous castellers exigeix repetició de proves i anar trobant la mida als castells. Ja sigui de obligadament o amb previsió de futur, les colles experimenten habitualment la temuda "renovació de troncs". Aquests canvis, per tant, generen noves dinàmiques d'assaig, en les quals s'han d'anar consolidant molt bé els passos abans de fer un salt a plaça.

D'aquesta manera, en la temporada actual moltes colles s'estan trobant en aquesta situació. Possiblement no són més de tres o quatre canvis en una estructura en què pugen entre quinze i vint castellers, però igualment demana paciència perquè totes les peces es trobin a lloc. Les alçades, les tendències, el ritme, els punts de càrrega, les anades i vingudes... tots aquests aspectes són els que es necessiten treballar i tenir automatitzats abans de portar amb garanties un castell a plaça.

Dissabte, per exemple, els Castellers de Vilafranca van anotar-se el seu primer doblet de castells de nou amb força cares noves en diferents pisos. El 4d9f, a més, estava format per un tronc totalment rejovenit, en el qual de terços en amunt només hi havia un component que superava els 30 anys. Aquesta singularitat, per tant, és una clara mostra d'aposta de futur per garantir una base de castellers amb experiència en els pròxims anys.

És per això que cada castell o moment que travessa una colla s'ha d'observar des de les característiques particulars en cada cas. Després de força anys de creixement sostingut esprement els castellers, les formacions també s'han trobat amb la necessitat de fer un relleu generacional. Aquest procés, però, serà el que generarà nous recursos a les colles i ampliar la base de castellers preparats per afrontar els reptes superiors.

stats