Ara Castells 05/10/2019

El Mercadal viu el moment més dolç dels Xiquets de Reus i de la Colla Vella

El nou sistema de rondes ha estat determinant perquè l'actuació no s'allargués més del compte

Efren Garcia
5 min
Els Xiquets de Reus carreguen el 4d9f a la diada del Mercadal

ReusLa Colla Vella dels Xiquets de Valls torna a demostrar el seu potencial en una diada del Mercadal que ha servit per certificat la gran temporada dels Xiquets de Reus. La colla local ha repetit el seu castell màxim, el tres de nou amb folre i ha coronat el primer quatre de la temporada. El nou sistema de rondes, més flexible amb els peus desmuntats de les construccions de gamma extra, ha permès que l’actuació no s’allargués més enllà de les quatre hores. El màxim nivell avui ha estat reservat pels vallencs i pels vilafranquins. Els Xiquets de Reus, els Capgrossos de Mataró i la Colla Jove Xiquets de Tarragona han arrodonit la festa amb els seus castells de nou pisos.

Els Xiquets de Reus han començat la diada amb molt bon peu, s’han plantejat el tres de nou amb folre d’inici i, després de desmuntar-ne un peu, l’han alçat amb ofici. Els de la camisa color avellana eren molt conscients que per plantejar-se avui el quatre folrat havien de fer els deures primer. Han treballat per mantenir les mides i l’han fet seu amb un punt de tensió superior a l’habitual. El moment més important pels xiquets arribaria en el segon torn, era el dia per fer un pas endavant. Han atacar el quatre de nou amb folre i ho han donat tot per fer realitat el seu somni. Tot i no mostrar-se del tot còmode per la part baixa, els pisos centrals han sabut acomodar les mides fins a l’aleta, moment en que el castell ja ha arribat molt tocat. Han salvat situacions molt delicades en l’inici del descens però finalment l’estructura ha col·lapsat. Després de la caiguda han descartat el cinc de vuit però no han volgut renunciar a arrodonir la diada amb un tercer castell folrat, el dos de vuit.

Els Castellers de Vilafranca descarreguen el 2d9fm a la diada del Mercadal

Amb l’objectiu de repetir el tres de nou amb folre i agulla, els Castellers de Vilafranca han iniciat la seva actuació amb l’estructura bàsica. El seu tres de nou amb folre, lleuger a tots els nivells, ha servit per escalfar màquines. Han deixat el gamma extra per al segon torn però els nervis els han passat factura. L’estructura exterior ha perdut les referències molt d’hora i això els ha suposat un esforç extra. Han pogut dominar les sotragades fins al moment de l’aleta però, abans de desfer, el tres s’ha trencat sense opció. S’han refet de la caiguda descarregant el quatre de nou amb folre i no han volgut renunciar als castells de gamma extra. Han plantat cara al dos de nou emmanillat i l’han controlat bé fins a l’aleta. No han pogut consolidar unes manilles prou fermes i durant el descens han hagut de fer mans i mànigues per redreçar una de les rengles; el públic ho ha sabut agrair com cal.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls descarrega el 2d8 sense folre a la diada del Mercadal

L’actuació més ambiciosa de la jornada arribava de la mà de la Colla Vella dels Xiquets de Valls però una exhibició com la que plantejaven els vallencs demana certa tranquil·litat. Han decidit sortir de dos de vuit sense folre però n’han desmuntat els dos primers peus i això els ha fet perdre l’ordre. La tercera ha estat la bona; han fet sonar les gralles i han mimat el dos amb molta cura. Només una petita sotragada abans de l’aleta els ha incomodat, a partir d’aquell moment han sabut dominar els desequilibris del descens per rebre la primera ovació de la jornada. El nivell dels ‘rosats’ enguany està fent que el seu cinc de nou amb folre sembli un castell menor però diada rere diada demostren com de complicat és dur-lo a bon port. L’han decarregat sense contratemps, aturant els moviments que s’anaven generant, guardant forces i asserenant els nervis. Finalment el tres de deu amb folre i manilles que volien estrenar a Reus no ha arribat a temps, per això han optat per arrodonir les rondes de castells amb una construcció emmanillada. El seu dos de nou amb folre i manilles ha semblat un castell menor al costat del de vuit pisos desfolrat.

Els Capgrossos de Mataró descarreguen el 4d9f al Mercadal de Reus

Fent camí, de menys a més, els Capgrossos de Mataró s’han decidit pel cinc de vuit com a primera construcció. La seva ‘catedral’ s’ha mostrat lenta però segura en tot moment. Els castells de nou pisos arribarien tot seguit. Han confirmat el seu domini del tres en el segon torn. De nou, lents en l’execució però aturant el castell per no endur-se cap ensurt. Han dominat el tres sense contratemps i han aprofitat la col·laboració a plaça per fer un pas endavant. Han fet sonar les gralles al quatre de nou amb folre per primer cop aquesta temporada. Si bé l’estructura no ha trobat la quadratura perfecte, els mataronins han tornat a recordar aquella colla "avorrida" que mai necessita treballar els castells i que sempre els descarrega tots.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona descarrega el 4d9f a la diada del Mercadal

Condicionats per les darreres caigudes, la Colla Jove Xiquets de Tarragona ha començat la seva actuació amb el tres de nou amb folre. Nerviós en tot moment, el castell ha pujat tens però s’ha descarregat sense ensurts. Han demostrat caràcter de colla gran alçant el quatre de nou amb folre, una construcció que aquesta temporada els està costant més de l’habitual. Tot i mostrar certa fragilitat, el quatre ha mantingut les formes i això els ha permès treballar-lo fins al final. No han tingut cap instant de descans i això potser s’ha notat en el seu cinc de vuit final. Dominat en tot moment, el castell ha tremolinejat des de l’inici i no ha acabat de trobar la millor quadratura.

La ronda de pilars encara arribaria carregada de d'espadats de mèrits. Els Capgrossos de Mataró han descarregant per primer cop aquesta temporada el pilar de set amb folre, la mateixa tria que han fet servir els Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Els mataronins han entonat "El bequetero" com ho fa en les millors ocasions i és que avui s'han apuntat la seva millor actuació en el que va de temproada. La Colla Vella dels Xiquets de Valls, encara condicionada per una baixa sensible, ha optat pel pilar de sis.

Xiquets de Reus: 3d9f, 4d9f c, 2d8f, 2 P5, 6 P4

Castellers de Vilafranca: 3d9f, i 3d9fa, 4d9f, 2d9fm, P7f, P5 + 4 P4

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 2d8, 5d9f, 2d9fm, P6, 3 P5

Capgrossos de Mataró: 5d8, 3d9f, 4d9f, P7f, P5 + 4 P4

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3d9f, 4d9f, 5d8, P7f, P5

stats