Ara Castells 04/10/2019

Nova cita de 10 en el gran dia dels Xiquets de Reus

Prèvia de la diada del Mercadal de Reus

Guillem Andrés
3 min
Nova cita de 10 en el gran dia dels Xiquets de Reus

BarcelonaEl primer cap de setmana d'octubre dels anys parells està reservat per bona part del món casteller a causa de la celebració del Concurs de Castells. En anys senars, però, Reus pren el protagonisme amb la diada del Mercadal, que s'ha celebrat en tretze ocasions i ha aconseguit aplegar algunes de les millors colles del país en una jornada de màxims. Enguany hi seran, amb aquest ordre d’actuació, els Xiquets de Reus, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Capgrossos de Mataró i la Jove de Tarragona. L’actuació serà aquest dissabte a les 17 h a la plaça del Mercadal.

Com que es tracta d'una actuació amb cinc colles alhora, s’ha establert un protocol per intentar agilitzar-la al màxim possible. D’aquesta manera, en qualsevol peu desmuntat d’un castell superior al 3d9f (amb l’excepció dels castells sense folre), la següent colla establerta en el sorteig d’ordre d’actuació avançarà el seu intent. L’actuació comptarà amb cinc rondes de castells més una per a pilars, tot i que els espadats de mèrit també es podran avançar en la ronda de castells.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls s’ha marcat des de fa setmanes portar el 3d10fm a Reus. Les últimes proves al Portal Nou han estat positives, tot i que la decisió final es prendrà després de l’assaig d’aquesta nit i en funció de la gent que siguin a plaça. L’altre castell que té moltes possibilitats de veure’s aquest dissabte a plaça és el 2d8sf, que han tornat a descarregar aquesta setmana a l’assaig, de cara a acabar-lo d’afinar per poder portar el 2d9sm aquesta mateixa temporada. Per arrodonir l’actuació, els vallencs també volen portar algun dels castells de gamma extra ja descarregats enguany, i les opcions passen, principalment, pel 4d9sf o el 5d9f. Els vallencs també s’acabaran decantant pel pilar de sis o de set amb folre final.

Els Castellers de Vilafranca tenen la intenció de revalidar el 3d9fa amb el qual van ensopegar la diada del Primer diumenge de Festes. El tres amb agulla l’acompanyaran d’un valor segur per als verds enguany, el 2d9fm, al qual també volen afegir el pd8fm. Un cop descartat el 4d9sf per a aquesta actuació, tot i que se segueix treballant perquè pugui arribar al final de temporada, els vilafranquins podrien apostar per un castell inèdit, que seria el 10d8 que ja van començar a assajar a principi de temporada i que consta d'un quatre central i dos tresos enganxats en dos rengles laterals. Els de Cal Figarot el completaran amb una enxaneta.

La Jove de Tarragona està molt condicionada per les últimes caigudes i és la colla que més haurà de rebaixar el seu programa de castells respecte als objectius que s’havien marcat. Les diverses baixes, per tant, han provocat que hagin descartat qualsevol castell de gamma extra en la ronda de castells i que la tripleta màgica es presenti com el programa de màxims dels liles. El casament d’un membre de la colla, alhora, condiciona un possible assalt al pd8fm, ja que no podran comptar amb algunes peces importants de les manilles.

Els Capgrossos de Mataró arriben a Reus amb una molt bona dinàmica després d’haver descarregat el 5d8 i el 3d9f a Lleida. A aquesta actuació, dissabte hi volen afegir el 4d9f, que seria el primer intent de la temporada. De la mateixa manera, també esperen estrenar el pd7f que ja van carregar per Les Santes. Els de la camisa blau marí tenen un tram final d'any amb força actuacions atractives en què volen completar castells de nou.

Els Xiquets de Reus viuen aquest dissabte el gran dia de la temporada, ja que acullen una actuació de primer nivell. Els de la camisa avellana estan sent l’excepció en un any en què, de forma general, les colles han fet algun pas enrere. Per al Mercadal es plantegen fer la millor actuació de la història. Això vol dir, per tant, descarregar el primer 4d9f del seu historial i completar la tripleta màgica. Els del Baix Camp tenen el record recent del 3d9f de l’actuació de Misericòrdia, mentre que el 5d8 no el proven des de la Festa Major de Gràcia, a mitjans d’agost, en què el van carregar.

stats