Microsites 24/04/2018

No només a Catalunya s'alcen castells per Sant Jordi

Una part important de les formacions estrangeres també han celebrat la diada

Efren Garcia
2 min
No només a Catalunya s'alcen castells per Sant Jordi

BarcelonaAixí com a Catalunya Sant Jordi va arribar carregat de grans construccions, les colles castelleres que viuen la diada des de la distància també van voler participar en un dels dies més màgics de l'any. Londres, Sydney, Mont-real, Copenhaguen o Edimburg han sigut aquest cap de setmana alguns dels escenaris d'intercanvi de llibres i roses, però també de castells.

Les torres humanes a l'estranger bàsicament es poden entendre de dues formes ben diferents: com una tradició catalana amb la qual mantenir els lligams de la terra o bé com una activitat física col·lectiva amb una sèrie de valors socials inherents. Això fa que un nombre important de formacions a l'estranger estiguin lligades a casals catalans o altres entitats similars. Tenint en compte que dilluns era un dia laborable normal, i buscant la mobilització i visibilitat més àmplies possibles, la major part de les celebracions de Sant Jordi fora de Catalunya s'han celebrat durant el cap de setmana.

Els Castellers de Londres van demostrar que el seu punt d'integració en l'imaginari cultural de la ‘city’ segueix prosperant a bon ritme. Van tornar a aprofitar la festivitat de Sant Jordi, patró també d'Anglaterra, per dur a terme la primera actuació de la temporada. El públic que va acostar-se al Borough Market va poder gaudir d'una gran exhibició. Els de la camisa vermella van descarregar els dos castells bàsics de sis –el tres i el quatre– i el tres de sis amb agulla, una fita notable per iniciar el curs. L'altra colla de moda actualment en el món anglosaxó és la dels Castellers de Sydney. La formació australiana va aprofitar la celebració de Sant Jordi organitzada pel Casal Català de Nova Gal·les del Sud per descarregar un nou tres de sis als Paddington Markets i per assajar l'estructura del set.

El centre recreatiu comunitari de Lajeunesse a Mont-real també va organitzar la seva pròpia diada de Sant Jordi, a la qual van convidar els Castellers de Mont-real. Els canadencs van programar un taller per als més menuts i una mostra castellera durant la tarda de diumenge. Els Xiquets de Copenhaguen van celebrar la diada assajant diumenge al seu local, i una vintena de membres de la Colla Castellera d'Edimburg van aprofitar l'assolellada tarda de dissabte per fer una petita mostra de la seva activitat al parc dels Meadows. Els Castellers de Lo Prado van afegir-se a la celebració de l'ANC i del Casal de la República Catalana a Providència on també es van vendre llibres i roses. Els últims a celebrar Sant Jordi seran els Castellers de París, que aprofitaran els assajos de dimarts i divendres per fer l'intercanvi de llibres i de punts de llibre fets per a l’ocasió.

stats