Ara Castells 19/05/2018

El primer quatre folrat de l'any duu camisa rosada

La diada de Sant Isidre veu l'estrena del tres de vuit dels Xiquets de Reus i del quatre tarragoní

Efren Garcia
3 min
La Colla Vella dels Xiquets de Valls estrena el 4d9f a la plaça de l'Oli de Valls

VallsLa plaça de l'Oli, a Valls, gaudeix amb l'estrena del primer quatre de nou folrat de la temporada. La Colla Vella dels Xiquets de Valls s'apunta per primer cop enguany els dos castells bàsics de nou i aixeca el llistó en descarregar també el quatre de vuit amb el pilar. Els Xiquets de Tarragona i els de Reus aprofiten per treure la pols als castells de vuit. Els tarragonins han estrenat el quatre, mentre que els reusencs han optat pel tres.

Fer castells de gamma extra a finals de juny no és gens senzill però tampoc és una cosa que passi d'un dia per l'altre. Les previsibles construccions 'top' que pugui provar la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la diada de Sant Joan s'hauran començat a alçar al maig, o fins i tot al mes d'abril. Els vallencs han encarat la diada de Sant Isidre amb una confiança cega que només la feina als assajos els pot donar. Han iniciat la seva actuació amb el seu segon tres de nou folrat de l'any. Sòlid, s'ha descarregat sense contratemps, com qui l'executa de memòria, i ha donat pas a l'estrena de la setmana. L'agenda ha volgut que la Colla Vella fos la primera a dur a plaça enguany el quatre de nou amb folre. Aquí sí que s'han notat els nervis, si bé l'execució ha estat igual de correcta. Que el dubte de l'actuació sigui acabar-la amb un cinc de vuit o amb un quatre amb el pilar sempre ha de tenir una lectura positiva. Finalment ha estat aquest últim el castell triat per posar la cirereta. D'entrada, l'estructura exterior ha quedat tancada de mides però, al revés del que acostuma a passar, amb l'entrada del pilar han trobat la comoditat i s'han permès un descens pausat i mesurat.

Els rosats han compartit plaça amb dues colles que comencen la temporada amb un ritme inferior a la passada però que han decidit fermar els fonaments del curs per no patir en el tram important; no sempre ser el primer vol dir fer-ho millor. Després d'estrenar el tres de vuit a Barcelona, avui els Xiquets de Tarragona han tret a passejar el quatre. El ‘carro gros’ ha arribat en la primera ronda, tens però sense grans ensurts. En canvi el tres de vuit ha sigut una altra cosa. L'estructura no ha trobat en cap moment la comoditat necessària i els tremolors inicials han esdevingut sacsejades durant el descens. Obert de mides per la part alta, els de la camisa ratllada han hagut de lluitar de valent per defensar un castell que ha avisat un parell de cops. Han finalitzat la seva actuació descarregant el cinc de set.

Els Xiquets de Reus, segons en l'ordre d'actuació, han fet un nou pas endavant a Valls. Han iniciat la seva exhibició descarregant un dos de set força controlat. La torre no ha fet patir en cap moment tot i que ha comptat amb cert desnivell de mides. Han recordat que el ritme amb el qual arriben els castells a plaça no importa gaire quan les construccions estan ben treballades i així ho han demostrat descarregant el seu primer tres de vuit. De bona factura, el tres ha respirat confiança i serenor. Mantenint el discurs, han preferit donar una setmana més de rodatge al quatre de vuit, que es preveu que arribi dissabte vinent a la diada del Pallol. Han arrodonit la seva actuació amb el cinc de set.

En la ronda de pilars, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha demostrat que torna a tenir-li la mida presa a l'espadat de sis pisos, ja que amb el d'avui ja en porten sis. Han afegit també tres pilars de cinc simultanis i han premiat els menys habituals amb sis pilars de quatre. Els Xiquets de Reus han descarregat dos pilars de cinc simultanis i els de Tarragona un vano de cinc flanquejat per dos espadats de quatre extres.

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3d9f, 4d9f, 4d8p, P6, 3 P5, 6 P4

Xiquets de Reus: 2d7, 3d8, 5d7, 2 P5

Xiquets de Tarragona: 4d8, 3d8, 5d7, P5 + 4 P4

stats