Ara Castells 23/09/2019

Santa Tecla concedeix pocs premis

Crònica de la Diada de Santa Tecla

Efren Garcia
3 min
9d8 de la Jove de Tarragona

La Diada de Santa Tecla de Tarragona es presentava com una gran oportunitat per a les colles de la ciutat per reivindicar-se. El resultat, però, no ha sigut el que s'esperava i l'actuació ha estat especialment dura per a la Jove de Tarragona i els Xiquets de Tarragona. Les altres dues colles tarragonines tampoc han sortit del tot satisfetes de plaça, però sí que han pogut complir alguns dels objectius que es plantejaven.

Tot i les caigudes patides durant la diada del primer diumenge de Festes de Santa Tecla, la Colla Jove Xiquets de Tarragona no ha volgut abaixar els braços en la seva patrona. Han tornat a iniciar la seva actuació amb el nou de vuit i l'han sabut treballar, amb la qual cosa han aturat un tremolí que no ha cessat fins ben entrat el descens. Han provat un cop més el quatre de nou amb folre i agulla, però la construcció ha patit símptomes similars als de la diada del primer diumenge i poc després de l'aleta del quatre ha fet llenya. Condicionats novament per la caiguda, han abaixat el llistó i han provat un tres de nou amb folre de circumstàncies que ha pujat nerviós i s'ha trencat amb la primera sacsejada després de l'aleta. Han acabat descarregant el quatre de vuit, però no han renunciat al pilar de set amb folre.

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han plantejat avui una actuació de màxims i han sigut la colla que, amb tota seguretat, ha sortit més contenta de plaça. Han optat pel tres de vuit com a construcció d'arrencada. L'han completat amb gran verticalitat. El moment més important els ha arribat en el segon torn. Per Sant Magí van quedar-se a pocs segons de descarregar el dos de vuit amb folre i avui no podien fallar. Han minat l'estructura des de la construcció de la base fins al repicar de les gralles. Han guardat forces per al descens i l'han acabat fent seu. L'esclat ha estat espectacular i els seus castellers han acabat entonant l'Amparito Roca. Han volgut arrodonir la festa amb el quatre de vuit, però no han tingut la sort de cara. El carro gros ha anat perdent les mides durant la seva execució, i quan iniciaven el descens s'ha acabat trencant per la part mitja. La caiguda els ha fet descartar el pilar de set amb folre, però han posat la cirereta a la seva actuació descarregant el pilar de sis.

Els Xiquets de Tarragona no aconsegueixen espolsar-se els dubtes de sobre. Tot i la irregularitat mostrada durant tot el curs, han volgut mantenir el nivell de pretensions atacant el cinc de vuit en el primer torn. Abans de col·locar el pis de dosos, el castell ha patit alguna sacsejada i la canalla ha decidit fer-se enrere. Hi han tornat de seguida, però la maledicció s'ha tornat a repetir i, quan es disposaven a dibuixar-hi les aletes, la canalla ha reculat de nou. Tot i tornar a encaixar un fort cop, no han abaixat els braços i han plantejat l'atac al tres de nou folrat. Els nervis han estat evidents des de l'inici i l'estructura s'ha desmuntat, ja molt rebregada, quan els dosos estaven a lloc. La nova decepció els ha dut a completar la seva exhibició amb el quatre de vuit i el tres de vuit.

Després de completar el dos de set per Sant Narcís, els Xiquets del Serrallo han volgut repetir. Han iniciat la seva actuació amb aquest castell, però les mides no eren del tot correctes i l'han decidit desmuntar amb els dosos col·locats. A la segona s'hi han mostrat més còmodes i han sabut temperar els nervis en un descens molt correcte. Amb el dos de set al sarró, ha arribat el moment d'encarar el repte de la jornada, el primer tres de vuit de l'any dels del barri mariner. El castell s'ha alçat bé, però s'ha tancat lleugerament per la part alta i això ha fet que els dosos decidissin desmuntar-lo. L'han tornat a provar, però també s'han tornat a trobar amb els dubtes quan els dosos havien de situar-se a lloc. Han acabat apostant pel quatre de set amb agulla per completar la seva actuació.

És de justícia destacar que, tot i el bon ritme que ha mantingut l'exhibició, la diada ha començat amb gairebé mitja hora de retard. Les colles han entrat a plaça passada la una de la tarda i les primeres gralles han sonat pocs minuts abans de dos quarts de dues.

Resum de l'actuació:

  • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 9d8, i 4d9fa, 3d9f c, 4d8, P7f
  • Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 3d8, 2d8f, 4d8 c, P6
  • Xiquets de Tarragona: id 5d8, id 5d8, id 3d9f, 4d8, 3d8
  • Xiquets del Serrallo: id 2d7, 2d7, id 3d8, id 3d8, 4d7a
stats