Ara Castells 28/07/2015

El Simposi Casteller de Valls comença a treballar al mes de juliol

El comitè organitzador del Fòrum Casteller de Catalunya ha fet públiques aquest mes les temàtiques i novetats del Simposi d'enguany

Ara
3 min

BarcelonaEl Simposi Casteller, que se celebrarà a l'antic Convent del Carme de Valls el proper 24 d'octubre dins la Fira de Santa Úrsula, ja ha posat en marxa els seus engranatges de cara a la seva cinquena edició. El Simposi, que converteix la Fira de Santa Úrsula en l'epicentre de l'anàlisi castellera, tractarà enguany el paper de la immigració en el desenvolupament del món casteller i debatrà sobre els pros i els contres del format del Concurs de Castells de Tarragona.

La Plaça de Braus de Tarragona durant la celebració del Concurs de Castells de Tarragona 2012. WIKIMEDIA

La llista de ponents que participaran al Simposi ja està pràcticament enllestida i de moment compta amb Manuel Delgado, professor de la Universitat de Barcelona; Ricard Morén, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona; amb el gestor de l'administració local a l'Ajuntament de Granollers, Albert Soler, i amb els Marrecs de Salt per participar en els debats sobre la immigració i els castells; i amb Josep Bargalló, autor del projecte del nou format del Concurs de Castells, Eloi Miralles, investigador casteller i membre del Consell científic del Museu Casteller de Catalunya, i els periodistes Carles Esteve, de la Revista Castells i el Baròmetre Casteller, i Pep Ribes, de SER Penedès, per participar en el debat sobre el Concurs, tot analitzant la nova fórmula del certamen competitiu de Tarragona.

Les taules rodones, a més, estaran moderades enguany per periodistes de televisions catalanes, concretament, per Àlex Alonso, de TAC12/Xarxa de Televisions Locals, que conduirà el debat sobre el concurs, i Biel Duran, de Televisió de Catalunya, que conduirà el debat sobre la immigració.

Així mateix, el Simposi retornarà al format de la seva primera edició, celebrada en el marc de les Festes Decennals de l'any 2011, i es durà a terme en la franja matinal del dissabte, i estrenarà ubicació a la nova sala d'actes de l'antic Convent del Carme, seu de l'escola Enxaneta i edifici històric i patrimonial que la ciutat ha recuperat per celebrar-hi tota mena d'actes culturals.

Amb aquests canvis, l'organització integrada per les dues colles dels Xiquets de Valls, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la Revista Castells, la Fundació de les Decennals i el mateix Ajuntament de la vila busca una millor cohesió horària entre el Simposi i el conjunt del programa de la Fira, així com amb les actuacions castelleres que es puguin desenvolupar dissabte a la tarda arreu del territori català, per garantir el màxim d'afluència del món casteller als seus debats.

Una altra novetat per a l'edició d'enguany serà el final de la jornada del Simposi Casteller, que consistirà en un 'vermut-tertúlia' moderat per la Revista Castells i amb els respectius caps de colla de les dues formacions castelleres dels Xiquets de Valls, Jaume Galofré i Manel Urbano.

Finalment, tot i que el Simposi estarà marcat per una densitat horària més atapeïda en estar concentrat al matí, l'organització ha volgut comptar igualment amb les comunicacions escrites que es vulguin presentar per part de participants o persones interessades. Les comunicacions integraran una 'fila zero' i s'utilitzaran per encetar els torns de paraula després de cadascun dels debats, a més de ser incloses en la publicació de les actes del Simposi, realitzades per l'editorial vallenca Cossetània Edicions dins la col·lecció castellera 'L'Aixecador'. Els textos es podran enviar a l'organització del simposi mitjançant l'adreça de correu electrònic simposicastells@tinet.cat fins al divendres 18 de setembre.

stats