Ara Castells 19/08/2016

Tarragona gaudeix d'un Sant Magí extraordinari

La Colla Jove es retroba amb el cinc de nou amb folre i carrega el primer pilar de vuit amb folre i manilles que veu la plaça de les Cols

Raquel Sans
3 min
La Colla Jove Xiquets de Tarragona recupera el 5d9f a la plaça de les Cols

TarragonaDe vegades les sensacions que els castellers tenen abans d'entrar a plaça són premonitòries del que acabarà passant; i això és el que ha succeït en una diada de Sant Magí en què no hi ha hagut sorpreses i en què les sensacions inicials s'han acabat fent reals al final d'una diada que, malgrat un inici amb puntualitat britànica, ha acabat passats quarts de quatre de la tarda.

La Jove de Tarragona ja fa setmanes que està còmoda amb el tres de nou amb folre i, fins i tot, a Vilanova ja havia fet un pas més estrenant el nou de vuit i el pilar de vuit. I avui, amb aquell punt d'essència que dóna un escenari màgic com és la plaça de les Cols, els liles han reblat el clau. Després d'obrir plaça precisament amb el castell que fa castellers, el nou de vuit, els del Cós del Bou han tornat a veure's les cares amb el cinc de nou. Un castell amb què, malgrat l'idil·li dels últims anys, a finals de la temporada passada van travessar una petita crisi. Avui han mostrat amb rotunditat que la ferida està tancada i que el cinc de nou de la Jove segueix sent aquella meravella a la qual ens havien acostumat.

Un tres de nou, una mica més bregat, ha estat l'aperitiu de l'altre gran repte de la jornada dels d'Aleix Bordas. Un pilar de vuit que enguany ja havien descarregat, però que encara no tenien amb la catedral tarragonina de fons. Amb un folre i unes manilles impecables, i canviant l'orientació habitual del castell, per trobar millor les referències, l'espadat lila ha pujat serè i convençut, però ha fuetejat a la motxilla de sortida i s'ha acabat trencant després de carregar-se. Sigui com sigui, el millor Sant Magí de la història.

També han confirmat sensacions els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Les últimes temporades han fet una feina impecable amb els troncs dels castells i avui n'han recollit tots els fruits. De sortida, han atacat el castell que els va obrir les portes al moment actual: un dos de set que han completat de manera brillant. I a partir d'aquí una seqüència perfecta: tres de vuit, quatre de vuit i pilar de sis. Castells sòlids i solvents que confirmen la metamorfosi d'una colla que avui ha rubricat la millor actuació de la seva història.

Els Xiquets s'encallen en el dos de nou

L'altre costat de la moneda ha estat per als Xiquets de Tarragona, que necessitaven aquest Sant Magí per reconduir una temporada potser menys prolífica que les últimes. I per un moment, després de descarregar un tres de nou impecable en primera ronda –tot just el segon que feien enguany–, ha semblat que tot se'ls posava de cara. Però només ha estat un miratge. El gran repte, el dos de nou amb folre i manilles, s'ha mostrat feble i menys convençut del que requereix una estructura d'aquestes característiques. Els ratllats l'han intentat dos cops, però ha estat sonar gralles i veure com els nervis s'apoderaven d'un castell que han hagut de desmuntar totes dues vegades. Amb els ànims tocats, els del carrer Santa Anna han volgut reconduir la diada amb un cinc de vuit que s'ha embrutat després de la carregada i que ha acabat fent llenya. Avui no han tingut el dia.

Tampoc no arribaven en el seu millor moment de forma i, potser per això, els Xiquets del Serrallo han rebaixat les pretensions inicials per a aquesta diada. Tot i això, els del barri mariner –conscients de la necessitat de sumar punts de cara a la classificació del Concurs– han tingut en el pilar el seu millor aliat. Així, han completat el tres de set i el cinc de set amb l'agulla, que han acompanyat del cinc de set en una actuació sense fissures.

De vegades, en sortir de plaça es confirmen les sensacions. I avui hem confirmat que Jove i Sant Pere i Sant Pau avancen com un tro, que Xiquets del Serrallo es refan de la caiguda de dos de set a la Móra i que els Xiquets de Tarragona necessiten millorar, sobretot en l'aspecte més mental dels castells.

Xiquets de Tarragona: 3d9f, id 2d9fm, id 2d9fm, 5d8 c, P5

Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 2d7, 3d8, 4d8, P6, 3 P5

Xiquets del Serrallo: 3d7a, 5d7a, 5d7, P5

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 9d8, 5d9f, 3d9f, P8fm c, P4, P5, P4

stats