Ara Castells 20/10/2017

Tarragona i Valls presidiran el cap de setmana casteller

A pocs dies pel final del curs son moltes les colles que celebren les últimes actuacions de l'any

Efren Garcia
3 min
Les dues colles vallenques protagonitzaran un cara a cara espectacular diumenge a Vall

BarcelonaDues grans diades presideixen el cap de setmana casteller. Tarragona acollirà dissabte els Castellers de la Vila de Gràcies, els Nens del Vendrell i els de Sant Cugat en la festa de final de curs de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, diumenge tots els focus d'atenció se centraran en Valls, la capital de l'Alt Camp, a l'espera d'una exhibició que pot esdevenir històrica. Si antigament el món casteller s'aturava per Santa Úrsula, aquest cap de setmana s'espera una vintena d'actuacions, una dotzena d'elles tindran lloc diumenge, simultàniament a la diada vallenca.

A l'expectativa de la reacció ciutadana que hi pugui haver dissabte si, com és d'esperar, des de la Moncloa s'activa l'article 155, el Pla de la Seu es prepara per a una de les grans actuacions de la setmana. La Colla Jove Xiquets de Tarragona vol cloure el millor curs del seu historial amb una última gran actuació però la diada de l'Esperidió sempre ha estat una jornada per finalitzar l'any en família i amb certa calma. Els tarragonins no volen patir cap més llenya però el repte de superar la seva millor actuació de final de temporada -la tripleta màgica i el pilar carregat de 2015- està a les seves mans. Els Nens del Vendrell i els Castellers de la Vila de Gràcia volen aprofitar la cita per mantenir un nivell que es mourà entre el castells de la gamma alta de vuit i els nou pisos. Si una colla espera amb delit posar els peus al pla de la Seu aquesta és la dels Castellers de Sant Cugat, que dissabte plantaran cara per primer cop en la seva història al tres de nou folrat.

A hores d'ara les dues colles vallenques es plantegen una de les diades de Santa Úrsula més espectaculars de la història. Les dues formacions han assajat l'estructura més valuosa de les que s'han descarregat algun cop, el dos de vuit sense folre. La història moderna diu que mai dues colles han descarregat la torre neta en una mateixa actuació així que aquest castell serà un dels principal jutges de la diada. La Colla Vella dels Xiquets de Valls compta entre els seus principals èxits aquesta temporada el quatre de nou sense folre i el quatre de deu amb folre i manilles, d'unir les tres estructures i el pilar de vuit emmanillat, els ‘rosats’ estarien en disposició de trencar el sostre del món casteller. La Joves ja ha completat el dos net dues ocasions aquesta temporada, el seu repte passa per repetir el seu màxim castell i, sobretot, per acompanyar-lo de tres construccions més de gamma extra. El tres de nou amb folre i pilar, el cinc de nou i el pilar emmanillat son alguns dels candidats de la Colla Joves Xiquets de Valls, que reclamaran l'atenció de la plaça del Blat. Tractant-se d'una exhibició de màxims, si algun castell fallés encara quedarien construccions de gamma extra en les que buscar suport. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha completat enguany un rècord de nou cincs de nou folrats, han tornat a dominar el quatre amb el pilar i han preparat també el tres. Tot i tenir molt menys ventall, la Joves ja ha descarregat un cop el dos emmanillat i l'ha coronat un segon cop.

El creixement del món casteller i la pressió d'una agenda molt saturada les últimes setmanes de temporada, farà que aquesta setmana colles com els Xiquets de Tarragona, els Xiquets de Reus, els Margeners de Guissona, els Castellers de Berga, els Castellers de Rubí, els Castellers de Gavà, els Castellers de Santpedor i els Castellers de Sant Adrià celebrin les seves respectives diades de final de temporada. La gran majoria de formacions, s'han preparat durant tot l'any per donar-ho tot en aquestes últimes cites i això fa que s'esperi un nou cap de setmana marcat per la pluja d'estrenes i èxits castellers.

stats