05/02/2021

La invisibilitat de les dones a la Viquipèdia

2 min

Des de fa alguns anys hi ha alguns projectes per augmentar la presència de les dones a la Viquipèdia (la Wikipedia catalana), ja sigui com a viquipedistes o bé publicant-hi articles sobre dones. En l’àmbit científic, enguany se celebrarà de nou una viquimarató el Dia Internacional de les Nenes i les Dones en la Ciència, l’11 de febrer, amb l’objectiu de publicar-hi biografies de científiques.

Al final de cadascun d’aquests articles s’indiquen les categories en què s’inclouen. La classificació en categories és molt útil per fer cerques sobre molts temes. Malauradament, no serveix per buscar-hi dones científiques ni gairebé de cap altre àmbit perquè només s’hi fa servir el masculí genèric. Mentre que a les Wikipedies francesa i anglesa es poden trobar categories del tipus femme botaniste o femme archéologue, i women botanists o British women archeologists, respectivament, això no és possible a la nostra Viquipèdia, on una botànica i una arqueòloga s’inclouen en les categories de “botànics” i “arqueòlegs”. La invisibilitat de les dones a la Viquipèdia arriba fins al punt que Florence Nightingale, considerada fundadora de la infermeria moderna i feminista, està inclosa en les categories “infermers britànics” i “feministes anglesos”. Gemma Mengual es troba a la categoria “nedadors sincronitzats”. I en la categoria “actors pornogràfics” només hi trobareu dones.

Fins ara, tots els intents de fer categories de dones a la Viquipèdia han estat condemnats al fracàs; sempre hi ha algun vigilant de canvis recents que s’afanya a eliminar-les. El debat sobre el tema és recurrent a la Viquipèdia catalana. Les decisions es prenen per votació i mentre hi hagi predomini d’homes viquipedistes i a algunes dones no les amoïni l’actual invisibilitat de la meitat de la humanitat a què pertanyen, tot seguirà igual.

stats