Microsoft compra el fabricant de mòbils Nokia per 5.440 milions d'euros

El gegant nord-americà adquireix la divisió de dispositius mòbils i les patents de la companyia de telefonia finlandesa

Agències
2 min
Dispositius Nokia

WashingtonEl gegant nord-americà Microsoft ha acordat aquest dilluns la compra de les patents i el negoci de telèfons mòbils de la companyia finlandesa Nokia, la que va ser la primera companyia mundial en la venda d'aquests dispositius, segons han anunciat les dues parts en un comunicat.

Microsoft pagarà 5.440 milions d'euros (7.200 milions de dòlars) per la compra de la divisió de dispositius mòbils i les patents de Nokia. En la pràctica, aquesta adquisició significa l'absorció total de la companyia escandinava.

El gegant, amb seu a Seattle, pagarà 3.790 milions d'euros per la unitat de fabricació de mòbils, cada vegada més endarrerida enfront dels seus competidors, i 1.650 milions d'euros per la cartera de patents de Nokia.

El comunicat detalla que el conseller delegat de Nokia, Stephen Elop, deixa el càrrec, i s'executa d'aquesta manera la presa del control total per part de Microsoft de la companyia finlandesa, una empresa que va ser número u en la venda de mòbils a nivell mundial però que ha perdut terreny en els últims anys enfront dels 'smartphones' d'Apple i de la sud-coreana Samsung.

Les dues multinacionals esperen que la transacció quedi completada en el primer trimestre del 2014, després de l'aprovació per part dels reguladors estatals i dels accionistes.

"És un pas ambiciós per al futur, una situació que beneficia les dues parts, els empleats, els accionistes i els consumidors. Els dos equips junts acceleraran la quota de mercat de Microsoft i els beneficis en telèfons", ha assenyalat Steve Ballmer, conseller delegat de Microsoft.

El pas fet per Microsoft és similar al que va fer Google –creador del sistema operatiu Android– en comprar el fabricant de telèfons Motorola el 2011, en un sector tecnològic cada vegada més integrat i en què els dispositius portàtils, els sistemes operatius, les aplicacions i altres serveis cada vegada estan més concentrats per competir.

"Per Nokia, aquest és un pas important per reinventar-nos i enfortir la nostra posició financera per iniciar el següent capítol", ha indicat en el comunicat conjunt Risto Siilasmaa, el que des d'ara s'ha convertit en conseller delegat provisional de Nokia.

Amb l'operació, Microsoft, que també ha vist com Apple, Google o Facebook li guanyaven terreny, tanca l'absorció d'una empresa que és part essencial de l'economia de Finlàndia i un dels pioners en telefonia mòbil accessible.

L'acord entre Microsoft i Nokia inclou la transferència de 32.000 empleats a la nòmina de la multinacional nord-americana, de l'àmbit de gestió, enginyeria, manufactura, acoblament i distribució arreu del món.

La pèrdua de mercat de Nokia els darrers anys és conseqüència, bàsicament, de la incapacitat de la companyia finlandesa de pujar al tren dels telèfons intel·ligents i les tauletes electròniques a temps, fet que ha obligat l'empresa a acomiadar uns 20.000 empleats i eliminar algunes de les primes dels seus empleats .

En el segon trimestre d'aquest any l'empresa va informar d'una caiguda de la venda de mòbils del 27% i unes pèrdues acumulades en els últims nou trimestres de 5.000 milions d'euros.

stats