“PA CIÈNCIA”, LA NOSTRA

Una revolució contra els mosquits

Daniel Arbós I Màrius Belles Biòleg I Físic
2 min

Per què les zebres tenen ratlles? Aquesta és la pregunta que intriga un bon nombre de científics. Per regular la temperatura? Per lliurar-se dels depredadors? En els últims anys ha guanyat adeptes la hipòtesi segons la qual les ratlles són un mecanisme adaptatiu per despistar els insectes i així estalviar-se les picades.

Disposats a resoldre d’una vegada per totes aquest misteri, un grup d’investigadors japonesos ha dut a terme un experiment revelador. Han agafat tres grups de vaques -sí, vaques que serveixen per estudiar les zebres, paradoxes de la ciència-. El primer grup l’han pintat amb les característiques ratlles de les zebres; el segon, només amb ratlles negres, i al tercer grup no li han fet res.

Durant diversos dies, i mitjançant càmeres d’alta resolució, els científics han comptat el nombre d’insectes que s’han acostat als diversos grups i el nombre de vegades que els animals han fet algun gest per desempallegar-se’n. A l’analitzar els resultats, que s’han publicat a la revista PLOS ONE, han comprovat que, efectivament, les vaques pintades amb ratlles com les zebres reben moltes menys visites indesitjables d’insectes que la resta.

Així, doncs, ja ho sabeu. Si sou d’aquells que quan arriba el bon temps tremoleu perquè els mosquits sempre fan un festí amb la vostra sang, si esteu farts d’untar-vos amb ungüents que repel·leixen tot ésser vivent excepte els mosquits, si no aguanteu ni un dia més el suplici de les picades i la coïssor a la pell, aquí teniu una solució: us pinteu de dalt a baix com si fóssiu una zebra i potser aconseguiu alleujar el patiment.

I si no ho aconseguiu, tant se val. Segur que us convertiu en la sensació del veïnat i inicieu una nova moda que us farà guanyar la fama i farà vibrar el més atrevit dels caçadors de tendències i el més gran dels influencers d’Instagram.

stats