Astronomia

Troben evidències que Venus podria tenir volcans en actiu

Investigadors italians identifiquen dues noves colades de lava a la superfície del planeta

ARA
3 min

BarcelonaA finals del segle XX la nau espacial Magallanes va abandonar la Terra per endinsar-se a l'espai profund. El seu objectiu era captar imatges de tota la superfície de Venus i la missió va ser un èxit. Entre el 1990 i el 1994 va fer descobriments importants: va comprovar com la superfície del planeta està coberta de multitud de volcans, va trobar evidències de moviment tectònic i també quilòmetres de canals de lava solidificada. Tot i aquestes proves de fa més de 30 anys, l'espessa atmosfera que envolta Venus fa molt difícil observar directament la superfície del planeta i és complicat saber del cert quina és l'activitat volcànica del segon planeta del Sistema Solar més proper al sol. Ara, però, una investigació italiana publicada a la revista Nature Astronomy i finançada per l'Agència Espacial Italiana (ASI) recull evidències que a Venus encara hi hauria activitat volcànica.

Al llarg de la seva història, la superfície de Venus ha sofert alteracions substancials a causa de l'activitat volcànica i algunes característiques geològiques suggereixen que aquesta activitat va persistir fins fa 2,5 milions d'anys. Amb l'objectiu d'investigar les alteracions que s'han produït al llarg del temps en la superfície del planeta, l'equip d'investigadors de la Universitat Gabriele D'Annunzio d'Itàlia ha tornat a analitzar les imatges de radar captades per la missió Magallanes i hi ha trobat canvis superficials que no s'havien identificat fa 30 anys. En concret, els autors de l'estudi han observat dues noves colades de lava que fins ara no s'havien vist, cosa que suggereix que l'activitat volcànica a Venus pot ser més gran i més estesa del que es pensava i, fins i tot, obre la porta al fet que avui dia el planeta encara estigui actiu volcànicament.

Els investigadors italians han detectat aquestes colades de lava en un dels volcans de Venus anomenat Sif Mons i també a la plana Niobe Planitia del planeta. "Aquestes troballes indiquen que Venus és més actiu volcànicament del que s'esperava i la seva activitat volcànica és comparable a la de la Terra", afirmen els autors de l'estudi publicat aquest dilluns.

Superfície de Venus

Noves missions a Venus

Tot i que Venus i la Terra sempre s'han considerat planetes bessons per tenir una mida i un origen similar, Venus presenta condicions radicalment diferents de les del nostre planeta amb una densa atmosfera de diòxid de carboni i unes temperatures mitjanes per sobre els 460 graus centígrads. Aquestes importants diferències fan que els autors d'aquesta investigació defensin que és "fonamental" estudiar l'evolució del planeta.

També consideren que aquests descobriments poden ajudar en les missions que es preveuen fer a Venus en un futur pròxim. És el cas de Veritas, que serà la primera nau espacial de la NASA a explorar el planeta des dels anys noranta. Segons la mateixa agència espacial americana, la missió té com a objectiu ajudar a entendre com Venus "es va convertir en un infern inhòspit, mentre que la Terra va evolucionar per convertir-se en la llar d'una gran quantitat de vida".

La investigadora principal de la futura missió, Suzanne Smrekar, creu que els descobriments dels investigadors italians "ofereixen proves convincents del tipus de regions que s'hauran d'analitzar" quan es torni al planeta, informa Efe. Segons Smrekar, la nova sonda tindrà una sèrie de mecanismes per identificar els canvis en la superfície amb dades "molt més completes i una resolució més elevada" respecte a la nau Magallanes, que va analitzar Venus fa més de tres dècades.

stats