Amb el Windows 10 hi podràs parlar i aprendrà de tu

El nou sistema operatiu de Microsoft serà gratuït per als qui ja tinguin Windows 8.1 o Windows 7, si l'actualitzen el primer any

Enric Borràs
3 min
Joe Belfiore, vicepresident del Grup de Sistemes Operatius de Microsoft, ha fet l'avançament sobre el Windows 10

BarcelonaEl proper sistema operatiu de Microsoft, el Windows 10, durà als ordinadors l'assistent de veu que ja tenen els usuaris de telèfons amb Windows Phone, anomenat Cortana. Això vol dir que podràs parlar-hi i donar-li ordres i, si és com a la intervenció a la presentació de Windows 10 que ha fet aquesta tarda Joe Belfiore, vicepresident del grup de sistemes operatius de Microsoft, ho podràs fer d'una manera molt natural, gairebé com si fos una conversa. A més l'assistent aprendrà les preferències de cada usuari, des de quines notícies li agrada llegir a què sol fer, i s'adaptarà a les seves necessitats. Això sí, també podràs decidir què vols que Cortana pugui saber de tu i què no.

Actualitzacions de franc

El nou sistema operatiu, que s'hauria de llançar aquest any mateix, serà gratuït per als usuaris actuals de Windows 8.1 i 7 i Windows Phone 8.1, sempre que actualitzin durant el primer any. A la presentació, però, s'ha insistit molt que la versió que ensenyaven encara és tan sols de proves. El sistema serà el mateix per a mòbils, tauletes, portàtils i ordinadors de sobretaula, però s'adaptarà a cada aparell, fins i tot als 'ultrabooks', en què es pot separar la pantalla del teclat per convertir-los en una tauleta o un portàtil segons convingui.

Canvi de disseny

A l'avenç sobre el Windows 10 s'ha insistit en el canvi de disseny. Ja se sabia que recuperaria el menú d'inici que va perdre el Windews 8 –cosa que va ser molt criticada–, però a la vegada conservarà la possibilitat de configurar l'escriptori amb aplicacions i accessos directes tal com fa el Windows 8. S'ha pensat perquè sigui fàcil passar-s'hi des de qualsevol dels dos sistemes operatius anteriors i perquè funcioni d'una manera molt semblant en un telèfon i en un ordinador: si el saps fer servir en un aparell, el podràs usar en qualsevol per diferent que sigui. I parlant d'aparells, Microsoft també ha presentat el 'Surface Hub', una pantalla tàctil amb l'ordinador integrat de 84 polzades i amb resolució 4k pensada sobretot per a les empreses.

Les aplicacions i programes de Microsoft també funcionaran igual en aparells diferents. Hi haurà aplicacions que seran universals, o sigui, les mateixes per a tots els tipus d'aparells: aquest serà el cas de l'Office i l'Outlook, per exemple. Belfiore ha explicat que Windows 10 inclourà un client de missatgeria capaç d'integrar diferents serveis de missatgeria, de manera que les converses que es tinguin amb una mateixa persona per diferents canals quedarien unificades. Això sí, caldrà que s'hi vagin sumant els diferents proveïdors de programari de missatgeria, com WhatsApp.

HoloLens: Microsoft es llança a la realitat augmentada

Microsoft també ha presentat, a més del Windows 10, HoloLens: un aparell, entre unes ulleres i auriculars, amb so que envolta l'usuari i amb lents capaces de convertir les aplicacions natives i altres programes en hologrames, en tres dimensions, de manera que es pot interactuar amb l'ordinador a l'espai, en qualsevol lloc. Fins i tot poden servir per crear dissenys en tres dimensions directament amb els dits i, esclar, per jugar a videojocs d'una manera completament diferent.

L'aparell fa èmfasi en una de les tendències que s'esperen per als propers anys en el món de la tecnologia: la realitat augmentada. No són unes ulleres de realitat virtual, sinó que permeten integrar la realitat virtual amb la de veritat, el món que ens envolta. Tot i això, Microsoft no ha donat pistes sobre quan es posarà a la venda.

HoloLens, l'aparell de realitat augmentada de Microsoft

L'Internet Explorer desapareix: neix Spartan

La mala fama que ha acumulat els darrers anys el navegador Internet Explorer ha dut Microsoft a refer-lo... i canviar-li el nom. Ara es diu Project Spartan i vol ser segur, lleuger i intuïtiu, a diferència del seu avantpassat. Per això Microsoft n'ha canviat l'aparença però també l'interior. Entre altres coses permetrà congelar una pàgina i afegir-hi comentaris o dibuixos, fets amb el dit o el ratolí, i compartir el resultat amb un altre usuari de Windows 10. També permet simplificar les pàgines per fer-les més fàcils de llegir, i integrarà Cortana, que farà d'assistent en el sentit més ampli: si reserves lloc en un restaurant, te'n dirà l'adreça i els comentaris dels qui hi han anat, per exemple.

Microsoft duu la Xbox al Windows 10

El Windows 10 també inclourà una aplicació Xbox que permetrà integrar l'experiència de la videoconsola de Microsoft a l'ordinador. Serà una xarxa social de jugadors que permetrà accedir a tots els contactes que es tinguin a la plataforma per comunicar-s'hi. La novetat principal és, però, que es podrà jugar a qualsevol aparell d'una Xbox des de qualsevol aparell amb Windows 10 connectat a la mateixa xarxa.

stats