EMPRENEDORIA
Comarques Gironines 16/01/2020

Nova eina per detectar el melanoma

Dos emprenedors creen un dispositiu que redueix el cost del mètode actual

M.c.p.
2 min
Narcís Ricart i Enric Campmol en el moment de rebre el Premi aGOe pel seu projecte per desenvolupar i comercialitzar una nova eina de detecció del melanoma.

GironaUn projecte de la start-up Dermavision Solutions SL per desenvolupar i comercialitzar un innovador dispositiu mèdic que millora el procés de detecció del melanoma ha guanyat el Premi aGOe a l’Emprenedoria i Creativitat, convocat per l’Associació Gironina d’Orientació Empresarial (aGOe) i dotat amb 500 euros. El projecte guanyador el firmen Narcís Ricart, enginyer informàtic especialitzat en intel·ligència artificial i visió per computadors, i Enric Campmol, enginyer industrial, que s’ha encarregat del disseny del nou dispositiu de detecció del melanoma, denominat Deviskan.

Ricart i Campmol han creat el Deviskan (Dermavision Skin Scan) amb l’objectiu de “democratitzar” l’accés a les proves de detecció del melanoma, el càncer més comú i el més perillós dels diferents tipus de càncers de pell, tot i que si es detecta en fases inicials l’índex de recuperació és de gairebé el 100%. Segons expliquen els dos emprenedors, “actualment el procediment més fiable per detectar el melanoma consta de dos passos: obtenció de fotografies clíniques i digitalització d’imatges dermatoscòpiques de les lesions per observar-ne les estructures i detalls interns”. El problema, però, és que “la gran majoria de la població no té accés a aquest procediment doble pel seu elevat cost econòmic i de temps, i això dificulta que el melanoma es detecti en fases inicials”, segons afegeixen Ricart i Campmol.

Reducció del cost de la detecció

El Deviskan, que actualment és un prototip i que els seus creadors volen desenvolupar per oferir-lo a hospitals públics i privats i a centres dermatològics privats, redueix el cost del procediment de detecció del melanoma fins a un 83%. Aquest nou dispositiu utilitza deep learning i consta d’una cabina equipada amb un avançat sistema de visió que, guiat amb intel·ligència artificial, és capaç de capturar imatges clíniques i dermatoscòpiques de manera automàtica i estandaritzada, de manera que millora la precisió de la diagnosi del dermatòleg.

El prototip del Deviskan s’ha provat amb èxit al laboratori amb més de 80 persones i ja se n’ha registrat la patent europea.

A més de la dotació econòmica, els guanyadors del premi gaudiran de suport tècnic durant 12 mesos per part d’aGOe, entitat que està integrada per professionals i exdirectius sèniors que de manera voluntària ofereixen la seva experiència per orientar nous emprenedors i empreses.

A més del premi, els organitzadors han atorgat dos accèssits, un dels quals al projecte AdicTic, presentat per Yvonne Bommes, i l’altre per al projecte Houses with Heart, presentat per Gemma de Miguel.

En aquesta primera edició del Premi aGOe s’hi han presentat 11projectes. Tots els candidats han hagut de presentar una idea de negoci innovadora, amb un pla de negoci i un vídeo explicatiu d’una durada màxima de cinc minuts sobre el projecte. El jurat l’han integrat dos representants d’aGOe, dos de la Cambra de Comerç de Girona i dos de la Universitat de Girona.

stats