IN MEMORIAM
Comarques Gironines 01/07/2021

Arbúcies recorda l’accident aeri del Montseny

ARA
2 min
Imatge de la placa en record de les víctimes al cementiri d’Arbúcies.

GironaEl 3 de juliol de 1970 un vol xàrter de la companyia britànica Dan Air es va estavellar al vessant oriental del Montseny, al terme municipal d’Arbúcies. Hi van perdre la vida 112 passatgers i tripulants a causa d’una cadena d’errors als quals es va sumar una nul·la visibilitat per les boires de la muntanya. Es tracta de la pitjor tragèdia aèria ocorreguda a Catalunya, tot i que és molt poc coneguda. Les restes de l’avió, que primer es van buscar entre Sabadell i Terrassa i després per mar a la costa del Maresme, no es van localitzar fins l’endemà, quan els veïns de Viladrau van donar a la Guàrdia Civil la localització de l’aparell en sentir per la ràdio que es buscaven les restes de l’avió.

L’avió va caure al paratge conegut com a Font de la Cresta, a 1.150 metres d’altitud, sota el cim de les Agudes del Montseny. Els cossos que es van recuperar de les restes de l’aparell es van enterrar al cementiri d’Arbúcies. En el lloc de l’accident s’hi va fer construir, amb una col·lecta dels veïns d’Arbúcies, un monòlit en record i homenatge a les víctimes.

Com que la commemoració del 50è aniversari no es va poder fer a causa de la pandèmia, l’Ajuntament d’Arbúcies ha traslladat l’homenatge a les víctimes a aquest dissabte, al mateix lloc de l’accident i al cementiri d’Arbúcies.

S’ha convocat els assistents a les 10 del matí al monòlit, on es farà una ressenya històrica de l’accident i una ofrena floral. Després, a les 12.15 h, al cementiri hi haurà una intervenció de les autoritats de les diferents institucions presents a l’acte i una nova ofrena floral.

Errors i confusions

L’explicació oficial de l’accident va concloure que en plena aproximació a Barcelona i quan començava les maniobres de descens, l’aparell va fer un gir cap a l’esquerra per situar-se als 140 graus però la tripulació va informar erròniament que estaven sobrepassant la balisa no direccional de Sabadell. El controlador de l’aeroport no es va adonar de l’error a causa d’un altre avió que sobrevolava la zona (algunes fonts diuen que va confondre Sabadell amb Berga) i va autoritzar el pilot a continuar el descens fins a 2.800 peus (uns 850 metres). Aproximadament a les 18.05 l’aparell, quan volava a uns 3.800 peus d’altitud (uns 1.150 metres) es va estavellar contra els faigs de la falda nord-est del cim de les Agudes del massís del Montseny.

Totes les víctimes eren britàniques, la gran majoria de Lancashire, i tenien com a destinació la Costa Brava, on l’empresa Clarksons els havia organitzat unes vacances.

stats