Comarques Gironines 28/06/2017

Es doblen les ajudes de Creu Roja Girona a persones afectades per la pobresa energètica

L'acollida de refugiats i el suport als joves a l'atur i a dones víctimes de violència masclista, prioritats d'aquest any

Acn
2 min
Pla general de la roda de premsa de presentació de la memòria de la Creu Roja Girona

GironaAjudes per pagar subministraments, per comprar bolquers, ulleres o per adquirir material escolar. La Creu Roja Girona ha donat ajudes urgents per cobrir necessitats bàsiques a 2.124 persones durant el 2016. El coordinador de l'entitat a els comarques gironines, Jordi Martori, ha detallat que són més que l'any anterior.

De fet, segons les dades que recull la memòria de la Creu Roja, algun tipus d'ajuda, com ara per pagar el lloguer o rebuts de llum, aigua i gas, s'han doblat en només un any. Martori ha exposat que, tot i que la situació econòmica ha millorat, detecten que moltes famílies només tenen diners per assumir el cost del "sostre i el menjar", però necessiten ajuda per pagar les altres despeses.

En total, la Creu Roja ha atès 67.798 persones durant el darrer any. L'entitat situa com a prioritats per al 2017 l'ajuda als refugiats, als joves a l'atur, a la gent gran vulnerable, a la infància i a les dones víctimes de violència masclista.

El 24,15% dels diners que gestiona l'entitat (un total de 8 M€) han servit per a programes de lluita contra la pobresa i d'ocupació. El coordinador de Creu Roja Girona ha detallat que han detectat un increment de les famílies que tenen ingressos, però tot i això no arriben a cobrir totes les necessitats bàsiques. Els recursos, concreta Martori, els destinen a pagar "el sostre i el menjar", però han de rebre suport per pagar rebuts, productes higiènics o, per exemple, ulleres.

Refugiats

Durant el 2016 les demandes d'asil s'han incrementant i s'han atès 96 sol·licituds de refugiats provinents de països com Síria, Ucraïna, Hondures o Nigèria. La Creu Roja compta actualment a la demarcació amb cinc pisos per atendre refugiats. En una primera fase d'acollida, 22 demandants d'asil s'hi estan durant sis mesos. Durant aquest temps, treballen les competències per integrar-se i poder accedir al mercat laboral.

Després, passen a una segona fase, també en pisos. Continuen rebent suport, però ja han de començar a cobrir ells mateixos algunes despeses. Aleshores, entren 22 refugiats més a la primera fase. En total, des d'ara i fins a finals d'any, preveuen atendre 42 refugiats. El procés total de suport als asilats dura dos anys. "Ara estem buscant més pisos, però la intenció és que a principi de l'any vinent ja puguem atendre i seguir el procés amb una seixantena de refugiats", ha explicat Martori.

stats